Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Mérsékelt árcsökkenés várható a lakáspiacon

2020.12.16. Írta:

A lakáspiaccal foglalkozó cégek kilátásai 2019 közepe és idén április között fokozatosan romlottak, majd júliusban enyhe pozitív korrekció következett be. A novemberi felmérés során a fővárosra vonatkozó piaci kilátások enyhén romlottak, míg a vidékiek érezhetően javultak - derül ki a GKI és a Masterplast közös felméréséből. A következő egy évben Budapesten a használt lakások ára átlagosan 3-4, vidéken 2- 3%-kal eshet.

A jelen felmérés során az ingatlanokkal foglalkozó fővárosi vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások az előző negyedévhez képest érezhetően romlottak. A budai zöldövezet és családi házak kivételével a várható piaci helyzetre vonatkozó várakozások negatívan változtak – azaz a piaci szereplők a túlkínálat jövőbeni erősödése számítanak. Ugyanakkor a vidéki körzetekben a kilátások kisebb-nagyobb javulása következett be. A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások áprilisban nagyot estek, júliusban pozitívan korrigáltak, majd november kissé tovább javultak. A 2020. novemberi felmérés során 57 ezer háztartás nyilatkozott úgy, hogy a következő egy évben biztosan vásárol vagy építtet lakást, míg 184 ezer háztartás szándéka valószínű volt.

A GKI fővárosi lakáspiaci indexe (amely az ingatlanos cégek illetve a lakosság várakozásait sűrítik egyetlen számba) negyedéves alapon 3, éves alapon 14 ponttal csökkent. Az ország egészére vonatkozó lakáspiaci indexe ugyanakkor negyedéves alapon csaknem 5 ponttal nőtt, éves alapon 11 ponttal csökkent. Ritkán fordul elő, hogy a fővárosi és az országos index nem ugyanabba az irányba változik, általában ez a jelenség a piaci bizonytalanság magas szintjére utal.

A lakásárak várható alakulására vonatkozó várakozások terén a jelen felmérés során a fővárosban enyhe többségbe kerültek értékesítési árak csökkenésére számítók (50%) a stagnáló árakra számítók (47%) ellenében. Az áremelkedésre számítók aránya elhanyagolható. A számszerű előrejelzések tanúsága szerint a következő 12 hónapban fővárosi átlagban 3-4% körüli árcsökkenés várható. A keleti régióban stagnálásra számít három válaszadóból kettő, az összesített prognózis 3% körüli átlagos áresést valószínűsít. A nyugati országrészben a felmérés résztvevőinek 72%-a stagnáló, 22%-a csökkenő árakra számít. Az összesített prognózis mindössze 2% körüli potenciális árcsökkenést. A következő egy évben csökkenő lakásbérleti díjakra a megkérdezettek 57%-a, stagnálásra 36%- a, növekedésre 7%-a számít. A várható díjcsökkenés a korábbinál kisebb, 5% körüli. A kapott válaszok alapján, Budapesten kicsit az átlag feletti, 8%-os csökkenés várható.

A GKI negyedévente szervez felmérést az ingatlannal foglalkozó cégek (fejlesztők, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetők) terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából. Jelen megkérdezés során 106 ingatlanokkal foglalkozó cég válaszolt. Az elemzés hasznosítja a lakosság körében szervezett reprezentatív véleménykutatás eredményeit is (1000 fős mintán). A felmérés 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készül. A fővárosi és a magyarországi lakáspiaci index egyegy számba sűríti a megkérdezettek következő egy évre vonatkozó várakozásait.

Forrás: GKI

Hírek archivum