Milyen lakásokat érinthet a kedvezményes lakásáfa?

2015.12.11. Írta:

Pozitívnak tartjuk, hogy a kormány gondolkodik az új lakások áfájának csökkentéséről, azonban szakmai konzultáció nem folyt arról, milyen lakások tartozzanak bele a kedvezményes áfakörbe.

Az európai uniós szabályozás a szociálpolitika kereteibe beleférő lakásépítésre teszi lehetővé a kedvezményes áfakulcsot. A szociális lakásépítés definícióját viszont a tagállam határozhatja meg.

Lengyelország pl. azt a megoldást választotta, hogy lakás esetén 150nm, családi ház esetén 300nm tartozhat a szociálpolitika keretébe. (Letölthető melléklet: Új lakóingatlanok értékesítésére alkalmazandó kedvezményes áfakulcsok egyes európai uniós országokban – Forrás: Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület)

Célszerű lenne nem túl szűken meghúzni a kedvezményes áfakulcs alá tartozó lakásépítések keretét, hiszen a hazai lakásállomány minőségi megújítását biztosító lakásépítések évszázados mélyponton vannak. A szükséges lakásszám negyede sem épült meg 2014-ben, és 2015-ben sem.

xxx

A KSH-adatok alapján készített felmérésünk eredményeit összefoglaló, a magyar lakásállomány állapotát bemutató tablóink a http://www.igylakunk.hu/galeria/tenyek-adatok és a http://www.igylakunk.hu/galeria/magyar-lakohazak-kepekben oldalon találhatók.

A 2014. évi lakásépítésekről szóló elemzésünk itt olvasható: http://www.igylakunk.hu/hirek/item/558-legyen-a-lakasepitesek-szama-a-mindenkori-kormany-teljesitmenyenek-egyik-fokmeroje

Hírek archivum