Minden a 44 ezer pályázó lecserélheti régi mosógépét

2015.10.01. Írta:

Az Otthon Melege Programban meghirdetett mosógépcserére jelentkező 44 ezer család megkapja a kért támogatást.

 

A július 1-jén kezdődött indult alprogramban az eredeti, 500 millió forintos keretösszeg négyszeresére érkezett be pályázat. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ezért szeptemberben úgy döntött, hogy a keretet az igényekhez alkalmazkodva 2 milliárd forintra emeli.

 

Így mindenki támogatásban részesülhet, aki érvényes, formailag megfelelő pályázatot nyújtott be. A korábban tervezett 12 ezernél tehát jelentősen több, legalább 44 ezer család válthat korszerűbb, energetikailag jóval hatékonyabb mosógépre.

A pályázatok értékelése folyamatos, a pályázók hamarosan kézhez kapják az energiatakarékos mosógépek megvásárlásához szükséges támogatói okiratokat.

A vissza nem térítendő támogatás mértéke az új berendezés vételárának maximum fele, a készülék energiahatékonysági kategóriájának megfelelően legfeljebb 25-45 ezer forint. A pályázati feltételek szerint a mosógépcserével legalább 10 százalékos energia- vagy évi 20 kg szén-dioxid-megtakarítást kell elérni.

Az Otthon Melege Program nemcsak a háztartások energiahatékonyságát javítja, hanem csökkenti a családok rezsiterheit is. A nyertes pályázók éves szinten akár 12 ezer forintot is megspórolhatnak a víz- és az áramszámlán a mosógépcserével.

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Hírek archivum