Mire készül a kormány?

2014.07.16. Írta:

A napi.hu próbálta kideríteni, majd kikövetkeztetni, milyen otthonteremtési programra számíthatunk az új kormányzati ciklusban.

A szocpol kiterjesztése, államilag támogatott forinthitel, áfacsökkentés, vagy legalábbis visszatérítés, eu-s támogatások bevonása, a növekedési hitelprogram kiterjesztése, bérlakásprogram - sorjázik azon a palettán, amelyről fideszes lakásügyi szakpolitikusok (ha vannak ilyenek) válogathatnak a lakásügyi boszorkánykonyhán, ha komolyan veszik Rogán Antal közelmúltbeli nyilatkozatát, mely szerint a tartós növekedéshez új otthonteremtési programra is szükség van – írja a napi.hu.

Minden bizonnyal már készül az új otthonteremtési program a nemzetgazdasági tárcánál - legalábbis erre a következtetésre jutottunk – írja a lap –, miután iparági információink megerősítéséért a minisztériumhoz fordultunk, ám mint megtudtuk: "Az NGM folyamatban lévő ügyről nem ad tájékoztatást." (Azt fel sem mertük tételezni, hogy a válasz inkább azt jelenti: nincs programkészítés).

A továbbiakban konkrét, az otthonteremtéshez felhasználható támogatási eszközök híján a lap a Fidesz korábbi javaslataiból és intézkedéseiből szemezgette egy lehetséges otthonteremtési koncepció elemeit:

A tárcánál a téma felelősét sem voltak hajlandóak megnevezni (reméljük nem azért, mert nincs ilyen), ezért felidézzük, hogy e téren mindössze két fideszes szakpolitikus nyilvánult meg érdemben. Mádi Lászlót egy 2010-es, az ingatlanadóról bevezethetőségéről tett megjegyzése után félreállították, az őt követő Bencsik János pedig a hírek szerint egyéb teendői miatt maradt csak rövid ideig a lakásügy mentora. A szakemberekből, érdekképviseleti és szakmai szövetségekből álló, mintegy húszfős Otthonteremtési Tanács működése pedig Matolcsy György MNB elnökké avanzsálásával szűnt meg.

Íme a paletta eddigi színei:
Kamattámogatott hitel, panelfelújítási, és bérlakásprogram, lakástakarék, szocpol, félszocpol - az első Orbán kormány lakástámogatási rendszerének elemei.
Öt százalékos áfa a magánlakások felújítására és a szociális lakásépítésre - Orbán Viktor javaslata 2006. februárjában. A felújítás áfájának csökkentése szakmai szervezetek érvrendszerében is kitüntetett, mondván, a garancia lehetősége az öt százalékos szint mellett a fehér zónába terelné a szakipari munkákat, így összességében nem csökkentené a költségvetési bevételeket. Az áfa mérséklése az ingatlanfejlesztőknek is kedvenc vesszőparipája, ők az új lakások értékesítésénél vinnék le az adót - akár átmenetileg -10 százalékra, hogy elmozdítsa a lakásépítést a történelmi mélypontról.
"Szociális lakásépítés körének minél szélesebbre húzása" - nem tudjuk, hogy ez pontosan mit jelent, mindenesetre ezt is Orbán Viktor mondta 2006-ban.
Fenntarthatóság és a megfizethetőség az otthonteremtés középpontjában - a mondás a második, egyben utolsó fideszes szakpolitikus, Bencsik János nevéhez és a 2010-es évhez fűződik. Bencsik akkoriban energetikai felújításról, valamint a lakásépítés lépcsőzetes beindításáról szólva úgy számolt, évente 5 ezerrel több új lakással 4-5 év múlva elérhetjük a kívánt, a lakásállomány megújításához szükséges évi 40 ezer új lakás kibocsátását. Igaz, 2010-ben még 20810 lakás épült összesen egy év alatt, 2013-ban már csak 7293.
Állami kamattámogatott forinthitel és finomított szocpol - a programot 2012-ben indította újra Fidesz - ám a feltételeket sikerült olyan szigorúra szabni, hogy érdemi nagyságrendben nem segítette az otthonteremtőket.
Keresi a gazdáját az otthonteremtés
Otthonteremtés ügyben egyelőre itt tartunk, a devizahiteles mentőcsomagokat, a NET-et és az ócsai projektet szándékosan nem említettük, miután nem soroltuk a klasszikus otthonteremtési program elemei közé.
Hogy a felsorolt, vagy akár új elemekből hogyan áll össze majd egy otthonteremtési program, őszre talán kiderül. Varga Mihály legalábbis erről a határidőről beszélt. Az a tény azonban, hogy az otthonteremtés és építésügy továbbra is a tárcák között, s egyelőre úgy tűnik, gazdátlanul hányódik, biztosan nem szolgálja egy koherens, hosszú távon fenntartható, ciklusokon átívelő lakás- és építéspolitika érdekeit.

Szakmai szervezetek programjaiban az alacsony kamatozású projekt és vevői hitelek, a növekedési hitelprogram bevonása, a felújítások, energetikai korszerűsítések támogatása és az uniós források, kvótapénzek bevonása mellett szintén megjelennek a vissza nem térítendő támogatások, az áfacsökkentés, -visszatérítés, a szocpol kibővítése és a félszocpol bevezetése. Hangsúlyos elemek a lakbértámogatás, a szociális lakásügynökségek létrehozása és a bérlakáspiac jogi környezetének szabályozása.

 Forrás: napi.hu

Hírek archivum