MNB: ismét dinamikus áremelkedés a lakáspiacon

2019.08.02. Írta:

Az MNB 2019 első negyedévére vonatkozó lakásárindexe szerint Budapesten és a vidéki városokban az előző időszaki lassulást követően kissé gyorsult a hazai lakásárak negyedéves növekedési üteme, míg a községekben az előző negyedévben megfigyelhető lakásárcsökkenés után dinamikus áremelkedést tapasztalhattunk negyedéves alapon.

2019 első negyedéves adatai alapján az éves nominális növekedési ütem 17,4 százalékot ért el, kissé meghaladva az előző negyedévben megfigyelt 16,5 százalékos értéket.

Budapesten az éves növekedési ütem 24,2 százalék, ami az előző negyedévek dinamikájától csak kis mértékben tért el, míg a vidéki városokban a fővároshoz képest alacsonyabb, 21,1 százalékos nominális drágulást mértek éves alapon, ami azonban folytatódó gyorsulást jelent az előző negyedévekben megfigyeltekhez képest. A községekben az országos átlagtól 14 százalékponttal elmaradó, mindössze 3,4 százalékos volt az átlagos éves lakásárnövekedés, ami csekély mértékben, de meghaladja a három hónappal korábbi 2,3 százalékot.

Budapesten és a vidéki városokban az előző időszaki lassulást követően ismét gyorsult a hazai lakásárak negyedéves növekedési üteme, míg a községekben az előző negyedévben megfigyelhető lakásárcsökkenés után dinamikus áremelkedést tapasztalhattunk negyedéves alapon. Budapesten 2019 első negyedévében nominális alapon átlagosan 5,6 százalékkal drágultak a lakások, ami 1,5 százalékpontos emelkedést jelent az előző negyedév dinamikájához képest. A vidéki városokban az első negyedévben 7,9 százalékkal drágultak a lakások az előző negyedévhez képest, így az éves nominális lakásár-emelkedés már meghaladta a 21 százalékot. A községekben az előző időszakban tapasztalt lakásárcsökkenést követően 7,1 százalékos lakásárnövekedés volt megfigyelhető negyedéves alapon, ezzel az éves ütem mértéke 3,4 százalékra nőtt a kisebb településeken.

Valamennyi régióban gyorsult a vidéki városokban megfigyelhető negyedéves lakásár-dinamika az előző időszakban mért értékekhez képest. A legnagyobb mértékű áremelkedés a dél-alföldi városokban volt tapasztalható, ahol a negyedéves lakásár-drágulás meghaladta a 10 százalékot nominális értelemben. Ezt követték az észak-alföldi és az észak-magyarországi városok, ahol 9,3, valamint 7,7 százalékos árdinamika volt mérhető. A közép-dunántúli és a déldunántúli városokban 7 százalék körüli, míg a közép-magyarországi és nyugat-dunántúli városokban 5-6 százalékos emelkedés volt megfigyelhető a lakásárakban 2019 első negyedévében. Éves alapon a közép-dunántúli és a dél-alföldi városok mutatták a legintenzívebb árdinamikát, ezekben a régiókban 24 százalékot meghaladó mértékben drágultak a lakások az előző időszakhoz képest nominális alapon. Az észak-alföldi régióban 23,1, a dél-dunántúli régióban 20,7, az észak-magyarországi régióban 20,2, a közép-magyarországi régióban 16,4, a nyugat dunántúli régióban pedig 14,8 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető éves alapon.

Az MNB tájékoztatója itt olvasható: https://www.mnb.hu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2019-evi-sajtokozlemenyek/eves-szinten-tobb-mint-20-szazalekkal-nottek-a-lakasarak-a-fovarosban-es-a-videki-varosok-tobbsegeben-az-elozo-ev-elso-negyedevehez-kepest

Forrás: MNB

Hírek archivum