Működjön újra a kormányzati otthonteremtési egyeztető fórum!

2014.07.18. Írta:

Több szakmai szervezettel közösen a TLE is szorgalmazza, hogy ismét legyen állami fóruma az otthonteremtésnek.

A LOSZ (Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége), MÉASZ (Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség) és a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) levélben fordult Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, hogy indítsa újra az Otthonteremtési Tanácsadó Testületet (OTT) - közölte a TLE az MTI-vel.

A családok otthonteremtési kérdéseivel foglalkozó testületet még nemzetgazdasági miniszterként Matolcsy György alapította.

Az OTT meghirdetett célja, hogy - mértékadó civil és szakmai szervezetek bevonásával - otthonteremtési, továbbá az ehhez kapcsolódó pályázati és építésügyi kérdésekben, kormányzati intézkedésekre tegyen javaslatot, illetve kormányzati tervezeteket véleményezzen.

A Miniszterelnökség az építésüggyel, az európai uniós forrásokkal és a tárcaközi koordinációval kapcsolatban kulcsfontosságú hatásköröket kapott a kormánytól. Ezért - bár számos feladatkör továbbra is a nemzetgazdasági, illetve a fejlesztési tárcához tartozik - a levélírók úgy vélik, hogy egy újonnan elkészülő, átfogó otthonteremtési program gazdája a Miniszterelnökség lenne.

A miniszternek írt levél megjegyzi, hogy a korábbi testület kidolgozott anyagai és javaslatai rendelkezésre állnak. Ezen kívül a civil és szakmai szervezeteknek is kidolgozott anyagaik vannak, többek között az energiahatékonysági projektekkel, a használt lakásokkal kapcsolatos intézkedésekkel összefüggésben, valamint a lakásfelújítást, lakásépítést, bérlakás-építést ösztönző intézkedési javaslatokkal.

Az OTT 26 tagú, közöttük több banki vezető, minisztériumi államtitkár, illetve helyettes államtitkár is megtalálható. A szakmai szervezetek közül - egyebek mellett - tagok a Magyar Építész Kamara, a TLE, a MISZ, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége vezetői is.

Hírek archivum