Pixabay

Nagy a kereslet, de az építőanyag-gyártásban nincs fennakadás

2020.03.30. Írta:

Egyelőre nem okoz fennakadást az építőanyag-gyártásban a járványhelyzet - nyilatkozta a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség ­(Méasz) elnöke a Magyar Nemzetnek.

Szarka László a lapnak elmondta, hogy eltűnően élénk a forgalom, az építőipar ugyanis egyelőre nagy fordulatszámon dolgozik. – Bizonyos szintű felhalmozás érezhető a kereskedelemben, többen talán szigorúbb kormányzati lépésekre számítanak és az esetleges átmeneti leállás után megugró keresletre – mutatott rá a szervezet elnöke.

Az ellátásbiztonsággal nem lehet baj, téglából vagy cseréptermékekből például két-három hónapra előre elegendő mennyiség áll most is rendelkezésre. Fuvarok szempontjából Olaszország ugyan teljesen kiesett, de az onnan érkező termékek kiválthatók, ráadásul elvben valamennyi szükségletet el tudnának látni Magyarországról származó, idehaza gyártott termékekkel.

A Mapei is biztosítja a termelést

Biztosított az import és a hazai gyártású Mapei termékek ellátása. A projektek és nagyberuházások, valamint a partnerek áruellátása megoldott, azonban a szállítási nehézségek miatt lehetnek csúszások. A Mapei Kft. hazai üzemében szigorú biztonsági intézkedések1 mellett folyik a termelés, ameddig az biztonságosan lehetséges – tájékoztatott Markovich Béla a vállalat ügyvezetője.

A vegyipari termelés Olaszországban a stratégiai üzletágak közé tartozik, ezért az olaszországi nehézségek ellenére a Mapei Csoport üzemeiben folytatódik a termelés. A Mapei Kft. hazai üzemében a gyártás, valamint a vevőkiszolgálás, szigorú biztonsági intézkedések mellett folyik. Az intézkedések visszavonásig érvényben vannak.

“Jelenleg nem érezhető a kereslet mérséklődése a koronavírus-járvány miatt. A beruházók egy része csúsztatja a munkákat, azonban a projektek jelentős részének a kivitelezése folyik. A projektek és a lakosságot kiszolgáló partnerek ellátása is megoldott” – mondta Markovich Béla.

A kiszállításban kisebb csúszások fordulhatnak elő a szállítási nehézségek miatt. A szállítás költségei az elmúlt hetekben drasztikusan nőttek, azonban emiatt jelenleg a Mapei Kft. nem hajtott végre áremelést. A helyzetet folyamatosan figyelik és elemzik, és mindent elkövetnek, hogy termékeiket a korábbi árszinten tartsák.

– Az árak egy ideje nem változtak, ebben az ágazatban nincs „csirkemell­effektus”, vagyis az építőanyag-gyártók korrekt üzleti magatartást tanúsítanak. Az árazást egy tényező befolyásolhatja csak, mégpedig az, hogy a legtöbb gyártó a külföldről származó alapanyagok beszerzését alacsonyabb euróárfolyamon tervezte az év elején – mondta el a Szarka László. Megnőtt viszont a lánctartozások kialakulásának veszélye, ezért arra kérték a kormányzatot, hogy fordítson figyelmet erre, különösen az állami beruházások generálkivitelezőinél.

Az építésgazdaság esetleges részbeni vagy teljes leállásának elkerülésére a Méasz logikus javaslattal fordult az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz. – Mivel jelenleg minden nevelési, oktatási intézmény a bölcsődéktől az egyetemekig üres, sort lehetne keríteni a rég halogatott energetikai korszerűsítésekre. Ez egyrészt kellő mennyiségű megrendelést adna az építőiparnak és az építőanyag-iparnak, másrészt a jellemzően tágas terek okán könnyen teljesíthetők a szükséges óvintézkedések is – magyarázta a szakember.

Forrás és a teljes cikk: magyarnemzet.hu

Hírek archivum