Építési engedéllyel rendelkező telkeken építhető lakások Eltinga

Nagyon kevés új lakást adtak el az első félévben

2020.06.10. Írta:

2020 első felében tovább csökkent a lakások és a projektek száma  a kevés indított fejlesztés és több projekt teljes értékesítése következtében - derül ki a legfrissebb Budapesti Lakáspiaci Riport elemzéséből.

Az Eltinga adatbázisában jelenleg 22 500 lakást található. Ezek olyan fejlesztésekben találhatók, amelyek 2020 első vagy második negyedévében legalább egy szabad lakást tartalmaztak.

Az elemzés főbb megállapításai:

  • 2020 tavaszán értékesítették a fejlesztők a legkevesebb lakást az elmúlt 4 és fél év során, mióta a Lakáspiaci Riport gyűjtése elkezdődött: mindössze 630 lakást adtak el, ami az előző negyedévi értékesítés felét sem éri el. A mélypontot elsősorban a koronavírus miatti veszélyhelyzet okozta, ami a használt lakáspiacot is visszavetette. Emellett az 5 százalékos projektek szűkülő kínálata, a 27 százalékos projektek év eleji drágulása is hatott az értékesítések visszaesésére. Az előző negyedéves eladásokhoz viszonyítva 40 százalékkal kevesebb lakás kelt el 5 százalékos projektben, ezzel szemben a 27 százalékos projekteknél ez a visszaesés majdnem elérte a 70 százalékot.

 

  • A szabad lakások kínálata némileg csökkent, körülbelül 6800 lakás van jelenleg a piacon az újépítésű szegmensben a fővárosban. Legutóbb 2019 első negyedévében volt ilyen alacsony a kínálat. Az újonnan indított projektek darabszáma és lakásszáma is elérte a mélypontot: kevesebb, mint 500 lakás értékesítése indult el idén tavasszal, és ezek is zömmel kisebb fejlesztésekben találhatók. Mindössze két olyan fejlesztés értékesítése kezdődött el, ami 50 lakásosnál nagyobb (Klapka Residence, Kék-Duna Rezidencia I. ütem). A piac bizonytalanságát jól tükrözi, hogy több új fejlesztés esetén mind a lakásokat, mind az egész projektet árulják, valamint néhány esetben az értékesítéseket fel is függesztették.

Szabad lakások darabszáma az adatbázisban

Szabad lakások jellemzői az adatbázisban

  • A lakások drágulása megállt, egy tipikus fővárosi újépítésű lakás az első negyedévben négyzetméterenként 900 ezer Ft-ba került, tavasszal pedig 899 ezer Ft-ba. Az idei év elején és tavasszal is megvásárolható lakások átlagos és medián kínálati ára is mintegy 200 ezer forinttal lett kevesebb. Az áremelkedés éves szinten még így is 9 százalékos volt, de ez lényegesen kevesebb, mint a 2018 és 2019 tavasza között mért 22 százalékos drágulás.

  • A lakások körülbelül harmadát árazták át a fejlesztők. Az 5 százalékos projekteknél a leggyakoribb változtatás a kismértékű (<2,5M Ft) árcsökkentés volt, a 27 százalékos projekteknél viszont az ugyanilyen mértékű drágítás volt a legtipikusabb korrekció. A 27 százalékos áfakulccsal értékesíthető lakások tipikus négyzetméterára 4,6 százalékkal volt magasabb.

  • A rozsdaövezeti akcióterületekre készülő szabályozás erősen érintheti a budapesti újlakás piacot. A fővárosi barnamezős kataszter térképének lehatárolására vetítve az Eltinga Építési Engedély Figyelőjének projektjeit, nagyjából 10 ezer olyan újlakás esik barnamezős területre, aminek vizsgálható rozsdaövezeti érintettsége. A barnamezős lehatárolás azonban biztosan nem fog megegyezni a kijelölt rozsdaövezeti akcióterületekkel, így az azonnali akcióterületek kijelölése döntő fontosságú a fejlesztők és a vásárlók számára.
  • Egyre több a csúszás az újépítésű projekteknél, amelyet tovább súlyosbított a koronavírus okozta veszélyhelyzet. Jelenleg az építés alatt lévő és tervezett projektek 30 százaléka majdnem fél éves késésben van az elsőként kommunikált átadási negyedévhez viszonyítva, 20 százalékuknál fél és 1 év közötti csúszás, sőt 1600 lakás esetén a késés már most több, mint 2 évre nyúlik.

  • Jelenleg mintegy 9 ezer eladatlan lakás van a piacon, aminek 60%-a 5 százalékos projektben található. Az Építési Engedély Figyelő adatai alapján további 4 ezer olyan lakás építése zajlik még Budapesten, amelyben eddig nem kezdődött el az értékesítés. A jelenleg engedélyezett, de nem értékesített és nem épülő lakások 70 százaléka azonban a jelenleg érvényben lévő jogszabály alapján már csak 27 százalékos áfával értékesíthető.

Forrás: Eltinga.hu

Hírek archivum