Nem biztatóak az építőipari és lakásépítési kilátások

2015.01.16. Írta:

Az új szerződések volumene hónapok óta csökken, az építőipar növekedési üteme fokozatos lassulása várható, és a lakásépítést még uniós beruházások sem húzzák felfelé.

2014. novemberben az építőipar termelése kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt 8,8 százalékkal magasabb volt a 2013. novemberinél. Az épületek építményfőcsoportban a termelés 6,3 százalékkal csökkent, az egyéb építmények esetében 23,0 százalékkal nőtt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Január-novemberben a termelés 16,7 százalékkal bővült 2013 azonos időszakához mérten. Szezonálisan és munkanappal kiigazítva a novemberi termelés volumene 1,1 százalékkal elmaradt az októberitől.
Az egyéb építmények építésének jelentős növekedése a korábbi hónapokhoz hasonlóan az ország több területén folyó útépítési, vasút-felújítási munkákkal, valamint közműfejlesztésekkel függött össze.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése (az épületépítési projekt szervezése és az épületek szerkezetépítése) novemberben 13,7 százalékkal elmaradt a 2013. azonos időszakitól. Az egyéb építmények ágazat termelése 25,0, míg az építőipari termelés több mint négytizedét adó speciális szaképítés ágazaté 9,1 százalékkal nőtt a 2013. novemberihez képest.

A 2014 novemberében kötött új szerződések volumene 42,7 százalékkal kisebb volt a 2013. azonos időszakinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 8,5, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 53,7 százalékkal maradt el a 2013. novemberitől.

Az új szerződések elmúlt hónapokban megfigyelt visszaesése következtében az építőipari vállalkozások 2014. november végi szerződésállományának volumene 6,2 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 13,1, az egyéb építményeké 4,5 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2013. november végén.

Az építőipari termelés növekedésének további lassulása várható az MTI által megkérdezett szakértők szerint, akik arra is felhívták a figyelmet, hogy az új szerződések volumene hónapok óta csökken.

A szakértők egyetértettek abban, hogy novemberben is a nagy infrastrukturális beruházások húzták az építőipart.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése nem okozott nagy meglepetést: az építőipar növekedési üteme fokozatosan lassul. A szakértő úgy véli, hogy az elkövetkező hónapokban, részben a magas bázis miatt, az egyéb építmények termelése is folyamatosan lassulni fog, az építőipar teljesítménye várhatóan 5 százalék körül alakul majd.

Hozzátette: az állami és uniós pénzekből finanszírozott építőipari beruházások járulhatnak hozzá a szektor növekedéséhez, a lakásépítések húzóerejére azonban még várni kell.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a tavaly novemberben kötött új szerződések volumene 42,7 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban.

Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke szintén kiemelte, hogy az újonnan kötött szerződések volumene hónapok óta csökken.

Az elnök szerint az épületek építésének ágazatában továbbra sem várható növekedés, azonban az egyéb építmények esetében kedvező lehet, hogy a következő uniós elszámolási időszakban lehetőség van a korábbi uniós támogatások felhasználására.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szerint az uniós projektek fokozatos kifutásával az építőipari termelés is visszaesik, a lakáspiac pedig csak lassan fog ismét megindulni.

Az új szerződések és a rendelési állomány egyaránt csökkent az építőiparban, amiből arra következtetett a szakértő, hogy a szektor elérte kibocsátásának a csúcsát és a következő időszakban inkább mérséklődésre lehet számítani.

Forrás: KSH, MTI

Hírek archivum