Nem építhetünk akármilyen házat

2016.05.09. Írta:

A Magyar Közlöny május 6-i számában megjelent az építésügyi törvény módosítása, amely orvosolja a tavaly év végi jogi változások legnagyobb problémáit. Abban gyakorlatilag az szerepelt, hogy bárki bármit építhet, ha a magasságra és az alapterületre való előírást követi.

Mostantól be kell tartani a helyi szabályozásokból azt is, hogy egy telekre hány ház, illetve hány lakás épülhet, sőt azt is, hogy mennyi zöldfelületnek kell megmaradnia. Módosítás értelmében tervezői művezetőt kell alkalmazni a 300 négyzetméternél kisebb alapterületű lakóházak építésénél is. Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) most elfogadott módosításai értelmében megnő az építészeti-műszaki tervező felelőssége. Az építtető köteles tervezői művezetőt alkalmazni családi ház építésénél is, akinek díjazását a kormány rendeletben állapítja majd meg, s kiviteli tervet is kell készíteni. Szintén kormányrendelet részletezi majd a tervezői felelősségbiztosítás szabályait. Fontos változás lesz, hogy július 1-jétől kizárólag elektronikus úton lehet bejelenteni a 300 négyzetméternél nem nagyobb lakóházak építését az építésügyi hatóságnál.

Új lakóépület létesítésekor is figyelembe kell venni a helyi építési szabályzatban meghatározott előírásokat. Számításba kell venni például a megengedett legnagyobb beépítettséget és magasságot, a beépítési módot és az építési helyet, a védelemmel és korlátozásokkal érintett területeken a szennyvízelvezetés vagy -tisztítás közegészségügyi szempontok szerinti szabályait, az örökségvédelemmel, régészeti, táj- és természetvédelemmel kapcsolatos rendelkezéseket, valamint a katasztrófavédelemre vonatkozó követelményeket.

A törvényjavaslat átalakítja a fennmaradási engedélyezési eljárást, és pontosítja az építési napló vezetési kötelezettség elmulasztásának előírásait is.

Az Étv. módosítás hatályba lépésével egyidejűleg az egyszerű bejelentést szabályozó, annak végrehajtására kiadott külön 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendeletben is komolyabb módosítások várhatóak. Valószínűleg több, az építésügyben releváns egyéb kormányrendelet is változni fog, és ezek tartalmazzák majd az Étv. módosítás által kijelölt főbb irányvonalak részletes szabályait. Így például az Étv. által kötelezővé tett tervezői művezetés jogszabályban meghatározott ellenértéke, valamint a tevékenység végzésének részletszabályai sem ismertek még, ezeket is külön kormányrendelet határozza meg.

Forrás: Haszon Magazin, Magyar Idők, Építési Jog

Hírek archivum