Nem lesz 30 milliós plafon a csoknál

2016.01.21. Írta:

A kormány február 3-án két új rendeletben foglalja majd össze az otthonteremtési program szabályait - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter mai sajtótájékoztatóján.

Lázár János elmondta: az egyik rendelet szól majd a használt lakáshoz jutásról, a másik pedig az új lakáshoz jutás feltételeiről. A szerdai kormányülésen az elvi döntések születtek meg a várható könnyítésekről.

1. Eltörlik a 30 millió forintos ingatlanérték-határt, tehát ennél nagyobb értékű ingatlanra is felvehető lesz a kedvezményes hitel a 10+10 konstrukcióban.

2. Eltörlik a tulajdoni korlátot mind az új mind a használt lakásokra vonatkozóan, tehát, nem kell eladni a meglévő lakást csokos lakás/ház vásárlásakor, építésekor.

3. A bejelentés szerint a "bürokratikus szabályok" is megszüntethetők, amelyek a korábban tulajdonolt ingatlan eladásából származó vételár felhasználását - vagyis az öt éven belül eladott ingatlan értékének beforgatását - írják elő.

4. Könnyítést lesz, hogy új ház építése esetén az összkomfort meghatározásával kapcsolatban. Így ahol nincs ivóvízvezeték, ott az iható víz elérése lesz a kritérium, ahol pedig nincs szennyvízvezeték, ott az építési szabályokban korábban engedélyezett megoldások tovább élhetnek.

5. A kormány a családok otthonteremtési kedvezményén (csok) keresztül támogatná a nagyvárosokban a tetőtérbeépítéseket, valamint külterületeken új tanyák építését. Belterületi zártkertekben is lehet majd építkezni támogatással.

6. A közfoglalkoztatottak arra lesz lehetőségük, hogy használt lakás vásárlásához, illetve lakásfelújításhoz kapják meg a csokot.

7. A kormány az építésztársadalommal közösen akarja meghatározni azokat a garanciákat, amelyek biztosítják az építési szabályok betartását a megszűnő építési engedélyezés helyett. A kormány célja - mondta Lázár - a bürokráciacsökkentés és az egységes településkép.

Forrás: kormany.hu

Hírek archivum