Nemcsak hűsít, hanem a ház értékét is növeli a medence

2023.07.25. Írta:

Az ingatlanpiaci kínálatban a medencés ingatlanok 8-9 százalékkal magasabb áron szerepelnek, egy-egy pergolás kertes ház esetében 2-3 százalékos árkülönbséget jelenthet a prémium kerti kényelem - írja a money.hu.

A kánikulában rendre fokozódik a kereslet a hőséggel szemben ellenálló lakóingatlanok iránt. Itt nemcsak a klimatizálásról van szó, hanem például a medencékről vagy az árnyékot nyújtó építményekről, pergolákról, szaletlikről is – derül ki az ingatlan.com és a cégcsoporthoz tartozó money.hu összeállításából.

A medence korábban a luxusingatlanok velejárója volt, de ma már nem feltétlenül kell tízmilliós nagyságrendű kiadással számolni. Vannak előregyártott elemekből összeállítható medencék, amelyek a kert teljes átalakítása nélkül, részben a földbe süllyesztve telepíthetőek.

“Egyre több gondozott kertben jelennek meg a kisebb-nagyobb, teraszokat árnyékoló pergolák, amelyeknél szintén nem feltétlenül kell 5-10 millió forintos kiadással számolni. Mindezek a kánikulában nyújtanak védelmet a lakóknak, de az ingatlan értékét is növelik” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A szakember szerint egy-egy ingatlan értékét és komfortérzetét már nem csak a téli időszakban nyújtott energiahatékony fűtési rendszerek határozzák meg. A kertes ingatlanok esetében a klímaváltozás és a hőhullámok miatt a hűsítő megoldások is egyre fontosabbak a tulajdonosok és a vevők számára.

Konkrét összeget nem szerencsés mondani arra nézve, hogy mennyivel drágábbak a medencés vagy éppen pergolás kerttel rendelkező ingatlanok, mert nagyon nagy köztük a szórás. Az azonban látható, hogy a pergolával rendelkező kertes házak 2-3 százalékkal, a medencések pedig 8-9 százalékkal magasabb áron szerepelnek a kínálatban. “Ezek az ingatlanok jellemzően az átlagnál jobb állapotúak és ezáltal vonzóbbak is. Egy esetleges eladáskor jó eséllyel könnyebben találnak gazdára” – tette hozzá a  szakértő.

Forrás: money.hu

 

Hírek archivum