Nincs áfa-visszatérítés 2015 előtti építési számlákra

2016.02.15. Írta:

Az új szabályok szerint az építés esetén igénybe vehető adó-visszatérítési támogatás csak a 2015. január 1-jén vagy azt követően kiállított számla alapján igényelhető.

Ez azt jelenti, hogy az építkező magánszemély
- legfeljebb 150nm hasznos alapterületű lakás vagy legfeljebb 300nm hasznos alapterületű családi ház építése esetén,
- egy alkalommal és egyidejűleg
o az építési telek,
o az építőanyagok,
o az építési szolgáltatások
- 2015. január 1-jén vagy azt követően kiállított
- számláján szereplő áfa összegére, legfeljebb 5 millió forintig
adó-visszatérítési támogatási igényt nyújthat be legkésőbb 2019.12.31-ig.

A Portfolio.hu idézi miszerint korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium részéről azt hangsúlyozták, hogy a folyamatban lévő építkezések esetén a számlák évekig visszanyúlhatnak, a lényeg, hogy a használatba vételi engedélyt megelőző számlákat fogadhatja csak el a bank és hogy a költségvetés 70%-áról kell számlát bemutatni. A régi rendelet értelmezése szerint gyakorlatilag 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott építési engedéllyel rendelkező új, összkomfortos lakás építéséhez lehetett volna igényelni a maximum 5 milliós támogatást. A gyakorlatban azonban ez nem tudott a végtelenségig visszanyúlni a múltba, mivel az építésügyi szabályok értelmében az építési engedély kiadását követő 2 évben meg kellett kezdeni az építkezést és 5 éven belül be kellett fejezni.

Az új rendelettel viszont most azok járhatnak rosszabbul, akik 2015. január 1. előtt megkezdték az építkezést és gyűjtötték saját nevükre a kivitelezés számláit. Ők ugyanis a megadott dátum előtti számláikat nem nyújthatják be elfogadásra az igénylést feldolgozó banknak.

Forrás: Magyar Közlöny, portfolio.hu

Hírek archivum