Nincs gyors visszapattanás a magyar építési piacon

2020.09.21. Írta:

Az európai építési piac zuhanása idén várhatóan kevésbé lesz erőteljes, legalábbis az EUROCONSTRUCT országokban. 2021-től megkezdődhet a felívelés, amely azonban nem lesz túl dinamikus; a 2022-es szint továbbra is a 2019-es szint alatt maradhat - olvasható az EUROCONSTRUCT soron kívüli elemzésében.

A kialakult helyzet miatt rendhagyó módon kiadott időközi előrejelzés szerint 2020-ban az EUROCONSTRUCT országok építési piacán körülbelül 9%-os visszaesésre lehet majd számítani. Úgy tűnik, hogy a legnagyobb piacok közül az Egyesült Királyságot érintik legsúlyosabban a járvány következményei. Az Egyesült Királyság kivételével (jobb oldali ábra) reálértéken a visszaesés 7% körüli lehet majd ebben az évben.

A legtöbb EUROCONSTRUCT országban a felülvizsgálat utáni előrejelzések lefutási pályái elég hasonlóak a júniusihoz. Az alábbi képen az országok régiónként vannak rendezve, a szaggatott fekete vonal mutatja a 2019-es szintet. Európa szívében és az északi országokban (a legfelső sorban) nagyon stabil piacokat találunk. Mindegyikükben - Finnország és Svédország kivételével - 2021-ben a teljes építési piac várhatóan már a 2019-es szint körül lesz. A legnagyobb országok közül a leglassabb fellendülésre Hollandiában, az Egyesült Királyságban és Spanyolországban lehet számítani. Úgy tűnik, hogy Lengyelország viszont ellenáll a válságnak.

Az alábbi grafikonon az EUROCONSTRUCT országok piacméret szerint vannak rendezve. Lengyelország, Belgium, Portugália és Szlovákia lefelé módosította a 2020-as növekedést. Közülük kettő, Lengyelország és Portugália, volt a legoptimistább a 2020. júniusi előrejelzésnél. Azok közül akik a legpesszimistábbak voltak júniusban (Franciaország, Olaszország, Egyesült Királyság, Spanyolország, Írország), egyedül Spanyolország hagyta változatlanul az előrejelzést, a másik 4 kevésbé pesszimista most mint júniusban. 

Pénzben a különbség nem tűnhet olyan nagynak, pedig valójában az. A legjelentősebb különbség euróban kifejezve Franciaország, Olaszország és az Egyesült Királyság esetében van. Ami azonban európai szinten elhanyagolhatónak tűnik, az egyes országok szintjén már lényeges különbség. Például Belgium lefelé irányuló felülvizsgálata 1,5 milliárd euróval nagyobb építési teljesítmény esést jelent (2019-es változatlan áras euróval számolva). Írország a jelenlegi előrejelzés szerint (szemben a júniusival) pedig 4 milliárd euróval jobban járhat 2020-ban.

A revízió mértéke körülbelül megegyezik egy évnyi bővüléssel 2013 és 2016 között. Mindazonáltal 2020-ra az új előrejelzés is olyan csökkenést vár, amelyre az elmúlt 30 évben alig volt példa. A piacméret pedig a 2016-os szintre eshet vissza.

A Buildecon, az EUROCONSTRUCT magyar kutatóintézete és a magyar tanulmány készítője, fenntartja júniusi előrejelzését a magyar építési piacra vonatkozóan az előrejelzési horizonton azon feltételezés alapján, hogy nem kerül majd bevezetésre járvány miatti építési tilalom hazánkban. Idén továbbra is 8%-os várható csökkenéssel számol a Buildecon a teljes magyar építési piacon. 2021-ben is negatív építési teljesítményre számít (-4%). Tehát fenntartva a júniusi előrejelzést, a Buildecon szerint az előrejelzési horizonton a lefutási pálya távolról sem V alakú. Leginkább a lakás- és mélyépítés területén pesszimista a Buildecon. Az előrejelzés, az egyes szegmensek kilátásaival, megvásárolható a Buildecon-tól.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy ha tovább csökkennek az építőipari megrendelések, az komolyan kihathat 2021-re is. Koji László hozzátette: a szakszövetség reménykedik a rendelések növekedésében, mivel a kormány 2020 első félévében olyan beruházási támogatásokról intézkedett, amelyek elvileg szeptemberben, októberben az építőipar rendeléseiben is megjelenhetnek. Mint mondta, az építőipar rendelésállománya már 2019 végén elkezdett csökkenni. Véget ért egy beruházási hullám, amelyre az amúgy is megtorpanást jelentő uniós és az önkormányzati választások is rásegítettek.

A GKI friss építőipari felmérése szerint az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése szeptemberben határozottan javult az előző hónaphoz képest (a szezonálisan kiigazított adatok alapján), de ez az értékelés még így is messze van a válság előtti szinttől. Szeptemberben a nyers, adatok is javulásra utaltak. A cégek 14 százaléka számolt be növekvő, 33 százaléka csökkenő termelésről, míg augusztusban rendre 10 és 39 százalék volt ez az arány. Szeptemberben a mélyépítők elégedettsége jelentősen nőtt, míg a magasépítőké érdemben nem módosult.

Forrás: Euroconstruct, Napi.hu, Realista.hu

Hírek archivum