Novemberben kiderülnek az Otthonteremtési Program részletei

2020.11.13. Írta:

Novemberben az Otthonteremtési Program minden fontosabb tudnivalója ismert lesz Novák Katalin reményei szerint. Az otthonfelújítási támogatásra benyújtott kérelmeket harminc napon belül bírálják majd el, és néhány nappal később meg is kapják a támogatás összegét az arra jogosultak – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Egy kutatás szerint ismerik és hasznosnak tartják a magyar családok a kormány eddigi legnagyobb otthonteremtési programjában felkínált újabb lehetőségeket.

– A támogatások január 1-jén indulnak, folyamatosan egyeztetünk a részletekről. Abban bízom, hogy novemberben minden fontosabb tudnivaló ismert lesz, így egy hónapja mindenkinek lesz felkészülni. Komoly tájékoztató kampánnyal is készülünk, hiszen az a cél, hogy minél több családnak tudjunk segíteni. De nem kell rohanni, a támogatások 2022 végéig garantáltan érvényben maradnak. A rendeleteket most írjuk, ezek hamarosan megjelennek – közölte Novák Katalin az Origónak adott interjújában.

– Az Otthonteremtési Program költségvetési értelemben felülről nyitott, nem fogyhat el a pénz. A családokon nem spórolunk, sőt, bízunk benne, hogy minél többen élnek a lehetőségekkel. A CSOK 2015-ös indulása óta van elég tapasztalatunk. Azóta 150 ezer család, több mint 600 ezer ember költözhetett új otthonba – mondta a miniszter, aki elárulta azt is, hogy a Családvédelmi Akcióterv második részén is dolgoznak.

– Folyamatosan gondolkodunk a családtámogatások további fejlesztéséről, új támogatások bevezetéséről. Most az Otthonteremtési Program elindításával arra törekszünk, hogy minden gyermeket nevelő család saját otthonban élhessen. De szeretném, ha tovább tudnánk menni azon a megkezdett úton, hogy a jövedelemhez kapcsolódó adókat tovább csökkentsük a családosok számára, hogy még nagyobb mozgásterük legyen a gyermekek nevelése során fogalmazott Novák Katalin.

Harminc napon belül bírálják majd el az otthonfelújítási támogatásra benyújtott kérelmeket, és néhány nappal később meg is kapják a támogatás összegét az arra jogosultak – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Sok család tervez lakásfelújítást

Ismerik és hasznosnak tartják a magyar családok a kormány eddigi legnagyobb otthonteremtési programjában felkínált újabb lehetőségeket – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) legfrissebb kutatásából.
A reprezentatív felmérés szerint a válaszadók négyötöde ismeri és jónak tartja az új otthonteremtési lehetőségeket, amelyek közül az otthonfelújítási támogatás a legnépszerűbb. Többségük úgy gondolja, hogy az otthonteremtési intézkedések hozzájárulnak a gyermekvállalási kedv növekedéséhez és a családok életszínvonalának javulásához.

A 2021. január elsején induló, új, Otthonteremtési Program öt pontjáról (otthonfelújítási támogatás gyermekes családoknak, 27 százalékos ÁFA 5 százalékra csökkentése az új építésű ingatlanok esetében, ÁFA visszaigénylése CSOK-kal vásárolt ingatlanoknál, illetékmentesség CSOK-kal vásárolt lakások esetében, tetőtérbeépítés támogatása többgenerációs családoknál) a magyar emberek mintegy 70-80 százaléka hallott már, 85-90 százalékuk pedig egyet is ért vele. Az intézkedések hasznosságát tekintve is azonos véleményen voltak a válaszadók.

A legnépszerűbb új intézkedés az otthonfelújítás támogatása, amelyről a megkérdezettek 87 százaléka már hallott, 90 százalék egyetért vele és 81 százalék szerint kifejezetten hasznos. A többi intézkedés ismertsége és megítélése sem marad el az otthonfelújításétól, hiszen a másik négy lehetőségről is nagyon kedvező a válaszadók véleménye: tízből legalább heten ismerik és hasznosnak tartják azokat, s több mint 80 százalékuk egyetért velük.

Arra a kérdésre, hogy melyik lehetőséggel élnek majd, a megkérdezettek egyötöde nyilatkozott úgy, hogy terveznek otthonfelújítást a családjukban. A gyermekvállalási korban lévő 18-49 évesek negyede, a 18 évesnél fiatalabb gyermeket nevelőknek pedig több mint harmada szeretne felújítani a maximum 3 millió forintos támogatás igénybevételével, nagyrészük (85%) két éven belül.

A válaszadók nagyon magas, 87 százalékos arányban egyetértettek azzal az állítással, hogy az otthonteremtési intézkedések hozzájárulnak a gyermekes családok életszínvonalának javításához, 76 százalékuk pedig egyetértett azzal a kijelentéssel, hogy az otthonteremtési intézkedések hozzájárulnak a gyermekvállalási kedv növekedéséhez, és ezzel Magyarország népesedési helyzetének javításhoz.

Forrás: csalad.hu

Hírek archivum