Százezer lakosra jutó épített lakások, 2016. I-III. negyedév Forrás: KSH

Óriási területi különbségek a lakásépítésekben

2016.12.18. Írta:

Hatvankétszeres a különbség a legtöbb és a legkevesebb lakást építő magyar megyék között, míg Győr-Moson-Sopron megyében 248, Nógrád megyében 4 lakás épült százezer lakosonként az első három negyedévben - derül ki a KSH friss megyei adataiból.

2016 első kilenc hónapjában 5307 új lakás létesült az országban, 14%-kal több, mint egy évvel korábban. Az építések eloszlása azonban rendkívül egyenlőtlen.

megyei adatok térkép

[Budapest: 80; Bács-Kiskun: 34; Baranya: 27; Békés: 10; Borsod-Abaúj-Zemplén: 5; Csongrád: 63; Fejér: 21; Győr-Moson-Sopron: 248; Hajdú-Bihar: 36; Heves: 8; Jász-Nagykun-Szolnok: 15; Komárom-Esztergom: 15; Nógrád: 4; Pest: 73; Somogy: 41; Szabolcs-Szatmár-Bereg: 13; Tolna: 25; Vas: 99; Veszprém: 55; Zala: 57]

A fővárosban, Győr-Moson-Sopron és Pest megyében épült a lakások mintegy kétharmada. A lakásépítési piacon meghatározó szerepet képviselő közép-magyarországi térségben – az előző évi csökkenés után – az időszak folyamán 17%-kal nőtt az újonnan épült lakások száma. Ugyanakkor valamennyi észak-magyarországi megyében tovább folytatódott az lakásépítések visszaesése.

Országosan tízezer lakosra 5,4 új építésű lakás jutott. A mutató értéke továbbra is Győr-Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb, az átlag több mint négy és félszerese, de Vasban, Budapesen, Pest, Csongrád, Zala és Veszprém megyében is az átlag felett alakult a mutató.

 

megyei grafikon

2016. I–III. negyedévében az építésügyi szakhatóságok összességében 21 414 egyszerű bejelentésről szereztek tudomást, illetve új lakás építését engedélyezték, kettő és félszer többét, mint egy évvel korábban. Az ország valamennyi megyéjében nőtt a bejelentett lakásépítések és a kiadott építési engedélyek száma, legjelentősebb mértékben Veszprém és Somogy megyében, ahol közel az ötszöröse a tavaly január–szeptemberinek.

Forrás:KSH

Hírek archivum