Nyomtatás

Összefogással lehet csak legyőzni az építőipari szakemberválságot

2019.04.26. Írta:

Valósággal fuldoklik az építőipar a szakemberhiánytól. Az építőipar teljesítménye miatti mai helyzet jól mutatja mi vár ránk, ha nem kerül megoldásra a szakemberutánpótlás problémája. Egyre kevesebb fiatal választja az építőipart. A megoldáshoz a lehető legszélesebb társadalmi összefogásra van szükség.

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője szerint rövid távon fellélegzést jelenthet a szakmai átképzés. El kell érni, hogy azok a felnőttek, akik a saját szakmájukban, a jelenlegi munkájukban nem találják a helyüket, kipróbálják magukat egy építőipari szakmában is. Ma az építőipar kiemelkedő egzisztenciát kínál.

A szakember szerint hosszú távon két dolgot lehet tenni. Vagy olyan szintre fejlesztjük az építési munkák gépesítését és automatizálását, hogy az élőmunkaigény lecsökkenjen és ezt a mennyiséget a csökkent számú szakember is el tudja végezni. Vagy a gépesítés egészséges szintje mellett gondoskodni kell a szakember utánpótlásról. Ez megoldható külföldi szakmunkások és segédmunkások behozásával, de ez csak rövidtávú segítség. Ráadásul ez a munkák minőségének a rovására menne.
A legegészségesebb az lenne, ha minél több gyerek választana építőipari szakmákat. Ehhez azonban társadalmi méretű változásokra van szükség. Meg kell változtatni a gyerekek, a szülők, a pedagógusok nézeteit az építőiparról. El kell érni, hogy úgy gondoljanak az építőipari szakmákra, hogy az egy valódi perspektíva, lehetőség a gyermekeik számára – véli Markovich Béla.

Vissza kell adni az építő szakmák megbecsülését, mert enélkül nem érhető el változás. De ehhez nagyon sokat kell változnia az építőiparnak is. Fontos, hogy a mostani szakemberek között is elültessük az igényesség gondolatát, hogy foglalkozzanak azzal, milyen az öltözékük, és mennyire ápoltak, mert ezzel példát vagy éppen ellenpéldát mutatnak a fiataloknak.

Markovich Béla szerint a kormánynak összefogva a nagy építőipari cégekkel kellene egy széles, hosszú kampányt folytatnia a gyerekek, a szüleik felé, megmutatva, hogy miért érdemes most építőipari szakmát választani a gyerekeknek.

Forrás: Mapei Kft. / Hírnévügynökség