Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Ősztől 0% lesz az áfa a rozsdaövezeti új lakásokra

2021.07.26. Írta: Jogszabály

Visszaigényelhető lesz az áfa a rozsdaövezetekben épülő új lakások vásárlásakor.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet (A Kormány 444/2021. (VII. 23.) Korm. rendelete a rozsdaövezeti akcióterületen létesített lakóingatlanban kialakított lakások vásárlásához kapcsolódó adó-visszatérítési támogatásról) kimondja: a rozsdaövezeti akcióterületek fejlesztésének elősegítése érdekében - a rendeletben meghatározott feltételekkel - a központi költségvetésből vissza nem térítendő állami támogatásként adó-visszatérítési támogatás vehető igénybe. A támogatás olyan lakás vásárlása esetén igényelhető, amelyet gazdálkodó szervezet természetes (magán) személy részére való értékesítés céljára épített vagy építtetett, és az igénylő részére értékesített. A rendelet szövege szerint "A támogatás összege megegyezik a lakás vásárlásáról kiállított számla vagy számlák szerint megfizetett, 5%-os általános forgalmi adó összegével".

A támogatás abban az esetben igényelhető, ha a támogatási kérelem benyújtásának időpontjában 

- a lakást vásárló magyar állampolgár,

- az igénylőnek az állami adó- és vámhatóságnál nincs nyilvántartott köztartozása,
- a lakás az ingatlan-nyilvántartásban lakás megnevezéssel feltüntetésre került,
- és az igénylő tulajdonjogának ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzése megtörtént.

További feltétel, hogy a számlát ez év szeptember elseje után állítsák ki.

A támogatási kérelmet a Magyar Államkincstár (MÁK) által rendszeresített és a honlapján közzétett formanyomtatvány kitöltésével lehet igényelni elektronikusan, postai úton, vagy pedig a kormányablakoknál személyesen.

A kérelemhez mellékelni kell a következő dokumentumokat:

- adásvételi szerződés,
- a a lakás elhelyezkedése szerinti rozsdaövezeti akcióterületet lehatároló kormányrendelet hatálybalépésének napján vagy azt követően kiállított és teljesített, a lakás teljes vételárát és az 5%-os általános forgalmi adót tartalmazó számla vagy részszámlák,
- a teljes vételár kiegyenlítésének igazolására az eladó teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozata és
- a végleges használatbavételi engedély.

A támogatás iránti kérelmeket – a beérkezés sorrendjében – a MÁK a beérkezést követő 30 napon belül bírálja el. Ha a MÁK az igénylő támogatásra való jogosultságát megállapítja - a megítélt támogatás összegétől függetlenül - támogatói okiratot állít ki. A MÁK a támogatói okirat kiállítását követő 5 napon belül folyósítja a támogatást az igénylő belföldi fizetési számlájára.

Forrás: Magyar Közlöny

 

Hírek archivum