MKpartners

Óvatosan indult az év a lakáshitelpiacon

2021.03.04. Írta:

Visszafogott évkezdés jellemzi a lakossági hitelpiacot, amelyben a koronavírus-járvány miatti bizonytalanság is szerepet kapott – derül ki a money.hu hivatalos MNB-adatokat feldolgozó összeállításából. 

A bankok januárban összesen közel 59 milliárd forint új lakáshitel-szerződést kötöttek, ami 26 százalékos visszaesést jelent tavaly januárhoz képest, és elmarad a 2019 januári 63 milliárd forinttól is. A részletes adatokból látható, hogy az államilag támogatott lakáshitelek összege több mint 60 százalékkal, alig több mint 6 milliárd forintra csökkent a tavaly januári majdnem 17 milliárd forintról. A piaci alapú lakáshitelek szerződéses összege ezzel párhuzamosan jóval kisebb mértékben, 17 százalékkal 52 milliárd forintra csökkent. 

Az is látható a statisztikákból, hogy a lakáshitelesek egyre inkább törekednek a biztonságra. Ezt bizonyítja többek között, hogy új lakáshitelek esetében a kamatrögzítés átlagos hossza 117 hónap, azaz  majdnem 10 év lett. Egy hónappal korábban –  tavaly decemberben – még 115 hónap volt ugyanez, tavaly januárban pedig csak 109 hónapnál tartott a piac. A money.hu szakértői szerint ez kedvező folyamat, mert az esetleges jövőbeli kamatváltozással szemben a lehető leghosszabb időszakra szóló kamatfixálás jelenti a megoldást. Éppen ezért a legbiztonságosabb, legkiszámíthatóbb lakáshitelek azok, amelyek a futamidő végéig fix kamatozásúak, ezáltal a törlesztőrészlet összege egyáltalán nem változik. 

A lakáshitelesek biztonságra való törekvését jelzi az is, hogy a kockázatos, úgynevezett változó kamatozású lakáshitelek aránya már hosszú ideje marginális az új lakáshiteleknél. Idén januárban mindössze 0,7 százalékos volt a részesedésük.

Forrás és további információ: money.hu

Hírek archivum