varosrehabilitacioszszm.hu

Pályázati lehetőség társasházaknak és lakásszövetkezeteknek

2016.05.03. Írta:

Április végétől két új, felzárkóztatási célú uniós pályázaton indulhatnak a társasházak és lakásszövetkezetek, de csak az önkormányzattal közösen.

Vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak a társasházak és lakásszövetkezetek két új, Széchenyi 2020-as kiírás keretében.

A pályázatok célja az épületek lakó- és közösségi funkcióinak erősítése, a vidéki és a pest megyei leszakadó települések felzárkóztatása az épületek energetikai, közösségi és szociális jellegű rehabilitációjával. Fontos cél a vidéki térség vonzóbbá tétele, illetve a szegregált vagy szegregációval veszélyeztetett települések felzárkóztatása.

1. Kizárólag a vidéki – tehát Budapest agglomerációján kívüli – települések számára nyitott a „Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítés” című pályázat.
A pályázat ennek érdekében három célterületen kínál támogatást: az épületek energetikai fejlesztését szolgáló külső és belső korszerűsítések, a településképet meghatározó épületek külső felújítása, a közösségi terek és szolgáltató központok felújítása. Az összesen mintegy 26,9 milliárdos keretösszegből a maximális támogatási összeg 50 millió forint, a legmagasabb támogatási intenzitás pedig 95 százalék. A támogatási kérelmeket 2018. május 2-áig adhatják le az önkormányzatok. (További információ a pályázatról: ITT)

2. A második, április 29-ével induló „A leromlott településrészeken élő alacsony státuszú lakosság életkörülményeinek javítása, társadalmi és fizikai rehabilitációja Pest megyében” című felhívás célja az alacsony iskolázottsággal és magas munkanélküliséggel küzdő településrészek integrált szociális jellegű rehabilitációja. Ennek keretében a kiírás 1 300 millió forintos keretből segíti az épületek és környékük lakhatóbbá tételét, az épületek szociális és közösségi funkcióinak erősítését. A 2016. június 27-ével záruló pályázaton csak pest megyei társasházak és lakásszövetkezetek indulhatnak Budapest és Érd kivételével. Ezen belül a leszakadó, illetve leszakadással veszélyeztetett városrészek részesülhetnek támogatásban. (További információ a pályázatról: ITT)

Ugyancsak a társasházak és lakásszövetkezetek előtt nyitott az OTP Társasházi Pályázata, amelyre június 15-ig lehet jelentkezni. Ennek keretében tíz nyertes ház fog vissza nem térítendő támogatást nyerni az összesen 10 millió forintos keretből, ami elsősorban a kisebb energetikai és a közösségi életet erősítő beruházásokhoz kínál pótlólagos forrást az érintetteknek.

Forrás:Házfórum

Hírek archivum