Nyomtatás
MKpartners

Pörögnek a lakásfelújítások

2020.08.28. Írta:

Nő a lakásfelújítást tervezők száma - derül ki a GKI és a Masterplast 2020. augusztusi felmérésének eredményeiből. A következő egy évben a lakossági szándékok szerint a magyar lakásállomány csaknem 13%-án végezhetnek fejújítási, korszerűsítési munkákat. Ezek szerint a koronavírus okozta járvány negatív hatása a lakásfelújítások terén egyáltalán nem érezhető. 

A lakosság rövid távú (éves) lakásfelújítási és -korszerűsítési tervei 2020 augusztusában az egy negyedévvel korábbihoz képest érezhetően erőteljesebbé váltak. Mindez éves alapon is pozitív elmozdulást jelent.

A lakosság lakásfelújításokra és korszerűsítésekre vonatkozó 2020 harmadik negyedévi rövid távú (azaz a következő egy évre vonatkozó) várakozásai negyedéves és éves alapon is javultak. Azaz jelenleg az idei második, illetve a tavalyi harmadik negyedévhez képest is valamivel többen fontolgatják lakásuk felújítását. A koronavírus okozta járvány és annak következményei a lakásfelújítási piacra tehát egyáltalán nem hatott negatívan, sőt. A következő egy évben a magyar háztartások csaknem 13%-a tervez nagyobb összeget költeni lakására (biztos vagy valószínűleg). Ha e tervek megvalósulnak, akkor egy éven belül közel 500 ezer körüli lakáson végezhetnek el kisebb-nagyobb munkálatokat.

A legerőteljesebb felújítási szándék a családi házak lakói körében van jelen, ezen háztartások mintegy 16%-a (azaz lényegében minden hatodik ház) lehet érintett. Ezzel szemben a legkisebb korszerűsítési kedv a panellakásokban élők körében tapasztalható – alig 8%-uk hajlandó erre. A tégla építésű társasházakban lakók tervei valahol e kettő között helyezkednek el.

Budapesten a megkérdezett háztartások 11, a megyeszékhelyeken és az egyéb városokban 13-13, illetve a községekben 16%-a készül felújításra. Ez utóbbi esetben vélhetően a falusi csok év elejétől hatályos szabályai jelentenek némi ösztönző erőt. Hazánk régiói közül a közép-magyarországiban, a közép- és nyugat-dunántúliban valamint a délalföldiben várható az országos átlagot meghaladó felújítási-korszerűsítési tevékenység. A legjelentősebb aktivitás azoknál a háztartásoknál valószínű, ahol a háztartásfő 30-49 év közötti. Az ennél fiatalabbak és idősebbek körében jóval ritkábbak a felújítási tervek.

A GKI negyedévente szervez felmérést a lakosság lakás-felújítási és korszerűsítési terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából. A felmérés 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készül. A jelen megkérdezés során megkérdezett lakossági minta 1000 fős, nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív.

Forrás: GKI