Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Rekordév lehet a lakáspiacon

2018.12.05. Írta:

A Duna House legfrissebb Tranzakciószám Becslése szerintidén már 143 082 adásvétel történt - írja a Portfolio.

2018 novemberében, országosan 12 033 ingatlan-adásvétel bonyolódott. 

Ha decemberben legalább 11 ezer lakóingatlan cserél gazdát, a tízéves rekord is megdőlhet.

Az idei érték 12 százalékkal magasabb a 2016-ban mért tranzakciószámoknál, de a tavalyi adatokhoz képest is 2 százalékos növekedést mutat. A Duna House decemberben is a tavalyinál erősebb eladási mutatókat vár, amellyel együtt az idei év tranzakcióinak száma várhatóan meg fogja haladni a 2017-es forgalmat (148,9 ezer).

Nemcsak a tavalyi értéket haladhatja meg az idei év, ha a trend folytatódik, akkor év végére az adásvételek száma akár a 2008-as 154 ezres értéket is elérheti, amire a válság kirobbanása óta nem volt példa. Tavaly decemberben 9700 adásvételt bonyolítottak le a piacon, ha ennél valamelyes erősebben alakul az év utolsó hónapja, akkor tízéves csúcsot fog megdönteni a lakóingatlan-piac.

Nem várható árcsökkenés

A Duna House elemzői szerint a következő évben is élénk lesz a piac. A folyamatosan növekvő tranzakciószám dinamikája jövőre is megmaradhat így ismét a 160-180 ezer közötti sávba várják az adásvételek számát, amely nagyban függ majd az újépítésű projektek kifutásától is. Az újépítésű lakások piacán 15-20 ezer új lakással számolnak a Duna House szakemberei.

Árak tekintetében szintén további emelkedés várható, ennek dinamikája országosan 8-12 százalék lehet, míg Budapesten ennél magasabb 10-15 százalékos ingatlanár emelkedés is elképzelhető. Az új lakáscélú hitelek volumenében ennél is nagyobb mintegy 20-30%-os bővülést várnak az elemzők.

A lakásárak emelkedésében az országos átlag 11,8 százalék volt, ám Budapest és vidék, valamint az egyes ingatlantípusok között bőven akadtak különbségek.

A lakáspiaci sajátosságok és a gazdasági mutatók alapján további élénkülésre készülhetünk a hazai lakóingatlanok piacán, amely az árakban és a forgalomban is érezhető lesz - összegezte a várakozásokat Benedikt Károly.

Forrás: Portfolio, Pénzcentrum

Hírek archivum