EBI Építésaktivitási jelentés 2018 Q4

Rengeteg építkezés kezdődött tavaly

2019.02.27. Írta:

2018 rekord évet jelentett a hazai építőiparban, összességében több mint 2400 milliárd forintot tett ki az Aktivitás-Kezdés értéke – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből. A hogy a lakásépítések Aktivitás-Kezdés mutatójában azonban visszaesés volt tapasztalható.

2018-ban közel 1400 milliárd forint értékben kezdődtek meg magasépítési kivitelezési munkák hazánkban, mely a 2017-es rekordhoz képest további 4 százalékos bővülést jelentett. A szektor annak ellenére teljesített ilyen jól, hogy a lakásépítések Aktivitás-Kezdés mutatója visszaesett, ezt ugyanis ellensúlyozta az induló, nem lakáscélú magasépítési kivitelezési projektek 2017 utáni, ismételt csúcsdöntése.

A társasházi lakásépítések Aktivitás-Kezdés mutatójának értéke 342 milliárd forintot tett ki tavaly, míg 2017-ben a megkezdett beruházások értéke 432 milliárd forint volt. Növekedett ugyanakkor a befejezett társasházi lakásépítések volumene, a csúszások hatására azonban kisebb mértékben, mint a várt. Végül valamivel több, mint 220 milliárd forint összegben készültek el lakások.

A második félévben fogyott a lendület

Bár 2018 összességében rekord évet jelentett a hazai építőiparban, hiszen soha ilyen összegben nem kezdődtek meg kivitelezési munkák Magyarországon, mint tavaly, az év második felében csökkent a lendület. A teljes, éves több mint 2400 milliárd forintnyi Aktivitás-Kezdésből csak 953 milliárdot tett ki a második félévre jutó, bár azt hozzá kell tenni, hogy a második félév, illetve a negyedik negyedév hagyományosan gyengébb számokat hoz. 2018 második félévi Aktivitás-Kezdési rátája - az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint - 21 százalékkal volt alacsonyabb a 2017 azonos hónapjait jellemzőnél, ugyanakkor a korábbi évek július-december közötti időszakához képest továbbra is erősnek számított.

EBIQ418 1.abra

2017-hez képest 2018-ra valamelyest ugyan csökkent Közép-Magyarország részesedése a megkezdett kivitelezési munkákból, de továbbra is jóval magasabb arányban indultak meg itt építkezések, mint a korábbi években. 2014-2017 között ugyanis a terület részesedése az Aktivitás-Kezdésből 37 százalékos volt szemben a tavalyi 42 százalékkal. Az országban tehát továbbra is egyenlőtlenül indulnak el építési munkák.

EBIQ418 2.abra

Csökkenő lakásépítési kedv

A tavalyi utolsó negyedév számos újdonságot hozott a lakáspiacnak a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs sorsához kapcsolódóan. A kedvezményes kulcs ugyan megszűnik 2019. december 31.-e után, azonban a 2018. november 1.-jén jogerős építési engedéllyel rendelkező projektek esetében még lehet majd alkalmazni a 2023-ig történő értékesítéseknél. Az új szabály nagy könnyebbséget jelent a már futó beruházások számára; nem kell a házakat mindenképpen az idén befejezni, hanem az átadás áttolódhat 2020-ra is. Azon fejlesztők is örülhetnek az új szabályoknak, akiknek volt ugyan építési engedéllyel rendelkező projektje, azt azonban még nem indították el. A többieknek azonban már a 27 százalékos áfakulccsal kell majd számolniuk az értékesítés során, mely jelentősen visszavetheti az építési kedvet. Ekkora áremelkedést ugyanis nem lesz könnyű érvényesíteni a lakásárakban, miközben még akár a kedvezményes, 5 százalékos áfakulccsal is lesznek a piacon projektek. Nagy kérdés, hogy a fejlesztők a profitkalkulációk alapján a plusz 21 százalékos teherből mennyit lesznek képesek majd átvállalni.

Az már látszik, hogy 2018-ban csökkent az elindult társasházi lakásépítések volumene, az Aktivitás-Kezdés mutató értéke 342 milliárd forintot tett ki az ibuild.info adatbázis alapján, míg 2017-ben a legalább 4 lakást tartalmazó beruházások esetében 432 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezések. 2018 utolsó negyedévében az Aktivitás-Kezdés mutató értéke 75 milliárd forintra rúgott, mely a legalacsonyabb értéket jelentette 2017 eleje óta, ugyanakkor továbbra is magasabbnak bizonyult, mint a 2016 azonos időszakában mért.

2017-hez képest jelentősen növekedett a befejezett társasházi lakásépítések volumene, a csúszások hatására azonban kisebb mértékben, mint a várt. Végül valamivel több, mint 220 milliárd forint értékben készültek el társasházi projektekben lakások. 2019-re a lakásépítési Aktivitás-Befejezés mutató értéke ennél is magasabb lehet, megközelítheti az 560 milliárd forintot is. Ugyanakkor ezeknél a folyamatban lévő projekteknél is lehet csúszásokra számítani, ráadásul a kedvezményes áfaszabályok változása is lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy kényelmesebben fejezzék be projektjeiket, így több, jelenleg még 2019-es befejezési dátumú beruházás tényleges átadása tolódhat át 2020-ra.

EBIQ418 3.abra

Az építési fázisba lépett társasházi projektek összvolumenét tekintve még nagyobb a területi egyenlőtlenség, mint az építőipar egészét nézve, a társasházi építések 65 százaléka Közép-Magyarországon vette kezdetét tavaly. Bár a 2017-es közel 70 százalékkal szemben így csökkent a terület részesedése, a 2014-2017-es időszakot jellemző 62 százalékhoz képest azonban így is magasabbnak számított.

EBIQ418 4.abra

Emelkedő pályán a nem lakáscélú magasépítések

2018-ban közel 1400 milliárd forint értékben kezdődtek meg magasépítési kivitelezési munkák hazánkban, mely a 2017-es rekordhoz képest további 4 százalékos bővülést jelentett. A szektor annak ellenére teljesített ilyen jól, hogy a lakásépítések Aktivitás-Kezdés mutatójában nagyon jelentős, több mint 20 százalékos visszaesés volt tapasztalható 2018-ban az előző évhez képest, a visszaesést ugyanis ellensúlyozta az induló, nem lakáscélú magasépítési kivitelezési projektek 2017 utáni ismételt csúcsdöntése, a korábbi szinthez képest is 17 százalékos növekedést produkálva. A nem lakáscélú magasépítések féléves Aktivitás-Kezdés mutatója 2017-től kezdődően folyamatosan emelkedik, a 2018 július és december közötti időszakban már közel 538 milliárd forint értékben indultak meg építkezések a szektorban.

Továbbra is feljövőben vannak a szállodaépítések hazánkban. A turisztikai ágazat erősödése úgy tűnik több fejlesztőt is beruházás indítására sarkallt. Már 2017-ben is növekvő Aktivitás-Kezdés számokról lehetett beszámolni, a növekedés pedig 2018-ban is tovább folytatódott. A tavalyi évben összesen 44 milliárd forint értékben indultak meg szálloda-kivitelezési munkák hazánkban, mely 6 százalékkal volt magasabb, mint az egy évvel korábbi, 8 éves rekordnak számító összeg

Már 2017-ben is kiugró növekedés volt tapasztalható az oktatási és kutatás-fejlesztési célú építőipari beruházások esetében, de a növekedés 2018-ban is folytatódott. A tavalyi évben összesen 118 milliárd forint értékben indultak meg kivitelezési munkák a szektorban az ibuild.info projektadatbázis szerint, mely az előző évhez képest további 19 százalékos növekedést jelentett.

Nincs újabb rekord a mélyépítéseknél

Bár 2018 első felében eddig még soha nem látott összegben indultak el mélyépítési kivitelezési projektek hazánkban, a második félév jóval szerényebb Aktivitás-Kezdést hozott az egy évvel korábbinál, így ha nem is sokkal, de elmaradt a 2017-es rekord értéktől a 2018-as. 1021 milliárd forint értében léptek építési fázisba mélyépítési projektek az egy évvel korábbi 1025 milliárd forinthoz képest. A második félév Aktivitás-Kezdés mutatója bár szerényebb volt az előző évinél, de így is magasabb szinten állt, mint a 2014-2016-os időszakot jellemző összegek.

Az EBI Építésaktivitási Jelentésről
A kutatás célja: A projektadatbázis rendszeres (negyedévenkénti) feldolgozásának célja, hogy az egyedi építési projektek adataiból olyan aggregátumokat alakítsunk ki, amelyek új információt hordoznak az építési piac szegmenseinek teljesítményéről. A lakásépítést külön, a nem-lakáscélú magasépítést 9, a mélyépítést 8 szegmensre osztva aggregáljuk az egyedi projektadatokat.
A készítők: Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az ibuild.info a projektkutatással és a projektadatbázissal, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.
A teljes kiadvány megrendelésének feltételeiről és a kutatással kapcsolatos háttérinformációkról az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre írva kaphat tájékoztatást.

Hírek archivum