encrypted-tbn3.gstatic.com

Romló építőipari kilátások

2015.09.16. Írta:

Az építőipari termelésen belül ismét csökkent a lakások építése a KSH legfrissebb adatai szerint. Igaz, korábban sem az épületek építése "húzta" az építőipart, hanem az uniós támogatásból finanszírozott nagyberuházások.

A júliusban bevezetett családok otthonteremtési kedvezménye (csok) egyelőre nem a lakásépítésekett vagy az újlakás-vásárlást ösztönözte. Amint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) adataiból is kiderült: a támogatást főleg a használt lakásokra igénylik.

Az adatokból látszik, hogy az épületek építésére kötött szerződésállomány 12,4 %-kal csökkent tavaly júliushoz képest, ami nem sok jót ígér a lakásépítések számának alakulásában.

Júliusban az építőipar termelése 0,2%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A termelés a két építményfőcsoportban ellentétesen alakult, az épületek építése 0,5%-kal mérséklődött, az egyéb építmények építése 0,9%-kal nőtt.

2015. júliusban az előző év azonos hónapjához képest:
• Mindkét építményfőcsoport termelése csak kismértékben változott: az épületek termelési volumene 0,5%-kal mérséklődött, az egyéb építményeké 0,9%-kal emelkedett.
• Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 11,1, az egyéb építményeké 5,9%-kal csökkent. Az építőipari termelés több mint 40%-át adó speciális szaképítés ágazat termelési volumene 15,1%-kal magasabb volt.
• A megkötött új szerződések volumene 4,2%-kal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 12,4, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 0,2%-kal.
• Az új szerződések elmúlt hónapokban tapasztalt visszaesése következtében az építőipari vállalkozások 2015. július végi szerződésállományánakvolumene 46,9%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 11,6, az egyéb építményeké 54,2%-kal kisebb volt.

Hírek archivum