Saját lakásra spórolnak a magyar fiatalok

2017.10.09. Írta:

Magyarországon a fiatalok fele havi rendszerességgel takarékoskodik. Elsősorban saját lakás vásárlására tesznek félre.

Erre az is ösztönözheti őket, hogy rossz pénzügyi helyzete miatt a 18-34 éves korcsoport három százaléka kénytelen visszaköltözni a szüleihez. Utazásra és egyéb fogyasztási jellegű kiadásokra sokkal kisebb mértékben spórolnak a magyar fiatalok, mint kortársaik Európa más országaiban. A kontinens többi részén ugyanis az utazás a prioritás, ezt követik az egyéb fogyasztási szükségletek, és csak a lista végén szerepel a saját lakás.

A K&H felmérése szerint a fiatalok 39 százaléka a megtakarításból lakást szeretne vásárolni, majdnem ugyanennyien - 38 százalék - általános tartalékot képeznének, ötödük autóra és utazásra gyűjt, ennél kevesebben családi eseményre, oktatásra, nyugdíjra tesznek félre. A felmérés rámutat arra is, hogy lakáshitele jellemzően csak a 26 éven felülieknek van, a fiatalabbak nem vesznek fel kölcsönt és nem fektetnek be.

A magyarok elsősorban készpénzben tartják összegyűjtött pénzüket, és igaz ez a fiatalokra is. A második legnépszerűbb takarékossági forma körükben a megtakarítási számla, ami e korosztály felének van. A fiatalok 37 százalékának van megtakarítása, 83 százalékuknak van bankkártyája, 74 százalékuknak saját folyószámlája is. Ezzel szemben hitele, banki megtakarítása, életbiztosítása és befektetése keveseknek van

Európában a fiatalok esetében kedvelt megoldás, hogy a pénzüket részvényekbe fektetik, itthon viszont mindössze hat százalék választja ezt az lehetőséget.

A jóléti index negyedévente vizsgálja a fiatalok elégedettségét és jövőbeli várakozásait, kitér többek között a lakhatásra, a munkára, az előrelépési lehetőségekre, az oktatásra és a családra. A Free Association által 2017 márciusában végzett kutatásban háromszáz 19-29 éves fiatal vett részt, akik a magyarországi városi lakosságot reprezentálták nem, korcsoport, régió, település típus és iskolai végzettség alapján.

Forrás: Haszon Magazin, hvg.hu

Hírek archivum