MKpartners

Sok lakáshitelnek emelkedik a törlesztőrészlete

2020.05.06. Írta:

Az ingatlanárak csökkenésével valószínűleg többen kapnak kedvet a lakásvásárláshoz. Egyelőre fokozottabb tájékozódás tapasztalható, és a bankok is óvatosabbak, csak a vételár 50-70%-áig hiteleznek. A lakáshitelek törlesztőrészletének várható emelkedése is megfontoltságra int.

A járványveszély és a gazdasági visszaesés miatt az MNB kamatot emelt az elmúlt időszakban. Ennek hatása pedig a jövő hónaptól már érezhető is lesz, ugyanis számos változó kamatozású lakáshitelnek – ezek azon hitelek, melyek kamatát a bank éven belül egyoldalúan módosíthatja – a törlesztőrészlete 6-7 százalékponttal emelkedni fog májustól – írta a Bankmonitor.

Ennek hatására az éven belül változó kamatozású kölcsönöknél a kamatperiódus hosszával megegyező futamidejű BUBOR értékének alakulása alapján módosulnak a hitelek kamatai is.

Márpedig jelenleg a meglévő lakáshitel-állomány jelentős része változó kamatozású, emiatt több százezer családot érinthet a kamatemelkedés. Ez annak is köszönhető, hogy a régi devizahiteleket a forintra váltásuk során 3 havi BUBOR-hoz kötött, változó kamatozású hitellé alakították át.

A változás nem épül be automatikusan a kondíciókba, a bankok dönthetnek úgy, hogy a kamatfelár csökkentésével tartják a jelenleg kínált kamatokat májusban is.

További jó hír, hogy az új hiteleknek csupán jelentéktelen százaléka változó kamatozású. Emiatt az új lakáshiteleknél egy kamatemelkedésnek sem lenne jelentős hatása.

Egy meglévő, változó kamatozású lakáshitelt pedig le lehet cserélni kedvezőbb kamatozásúra, vagy akár biztonságosabbra is. Egy hitelkiváltással a fentiekhez hasonló kamatváltozások kivédhetők, hiszen bárki lecserélheti meglévő változó kamatozású hitelét egy kiszámíthatóbbra.

Forrás és további hitelinformációk: Bankmonitor

Hírek archivum