Nyomtatás
Pixabay

Sok magyarnak jelent nagy terhet a lakhatás

2020.05.21. Írta:

Magyarországon mintegy egymillió embernek jelentenek nagy terhet  a lakhatási költségek, amelyek a jövedelem több mint 40 százalékát elviszik - idézi a Pénzcentrum az Eurostat adatait. A probléma így a magyarok csaknem tíz százalékát érinti, ami megfelel az EU-s átlagnak.

A háztartások legalapvetőbb költségei közé tartoznak a lakhatási költségek. Ha ezek magasak, vagy növekednek, az más kiadások elhalasztását eredményezheti. Az EU lakosságának 9,6 százaléka háztartása jövedelmének legalább 40 százalékát költötte a lakhatásra 2018-ban az Eurostat adatai szerint.

Nagy különbségek voltak egyes EU-tagállamok között. 11 tagállamban a lakosság kevesebb, mint 6,0 százaléka olyan háztartásokban élt, amelyeket a lakhatási költségek túlterheltek. Különösen ritka volt az ilyen probléma Máltán (a népesség mindössze 1,7%-a) és Cipruson (2%).

Ugyanakkor a túlterheltek aránya legalább 10 százalék volt Romániában, Németországban, Dániában és Bulgáriában. A legrosszabb helyzetben Görögországban voltak az emberek, ahol a népesség 39,5 százaléka olyan háztartásokban élt, ahol a rendelkezésre álló jövedelem több mint 40 százaléka a lakhatásra volt költve.

Magyarországon az emberek 9,6 százalékánál viszi el a jövedelem több mint 40 százalékát a lakhatás: ezzel hozzuk az EU-s átlagot.

Forrás és további információ: Pénzcentrum