Veresegyház wikimedia

Sorra teszik ki a "megtelt" táblát a főváros környéki települések

2021.12.20. Írta: Sajtóhír

A megnövekedett budapesti lakásárak és a pandémia sokakat indított arra, hogy a fővárosi agglomeráció kertvárosi körzeteibe költözzenek. Az érintett kistelepüléseken azonban nem voltak olyan mértékű infrastrukturálsi fejlesztések, amelyekkel a megnövekedett lakosságot ki tudnák szolgálni. Sok helyre mára kikerült a "megtelt" tábla.

A Növekedés.hu készített összeűllítást arról, hogyan váltak az évek során élhetetlenné a Budapest környéki települések. Mint írják Budapesten és a környező településeken él jelenleg a teljes magyarországi népesség közel 30 százaléka. A főváros körüli települések népessége 1960 és 2017 között 60 százalékkal nőtt, az elmúlt években ráadásul tovább erősödött az a folyamat, hogy az ország lakónépessége Közép-Magyarországra, illetve az ország nyugati részére koncentrálódik. A fővárosban és az agglomerációhoz tartozó 81 településen 2,8 millió ember él.

A költözők körében népszerű településenek azonban nincs elég iskola, óvoda, de sem a közúthálózat, sem a közösségi közlekedés, ahogyan a vízközműrendszerek, a csatornahálózat sem ekkora népességre lett tervezve. Az ingázók közül tízből csak hárman használnak közösségi közlekedést.

További részletek a Növekedés cikkében.

 

Hírek archivum