MKpartners

Stratégiai cél az építésgazdaság kapacitásbővítése és hatékonyságnövelése

2021.06.09. Írta:

Előzetes költségbecsléshez kötik az állami közbeszerzési eljárásokat, digitalizálják az épületinformációs adatokat, 24 milliárd forinttal töltik fel a következő két évben a korszerűsítési pályázatok forrását és látogatóközponttá fejlesztik a szentendrei Nemzeti Mintaházparkot a Kormány új középtávú építésgazdasági stratégiája szerint.

Az eredeti, három éve megalkotott stratégia aktualizált és kibővített változatának célja változatlanul az, hogy minden eszközzel segítse az ágazati cégek kapacitásbővítését és hatékonyságának javítását szolgáló technológiaváltást.

A kormány most konkrét forrásokat rendelt az általa már elfogadott Nemzeti Fenntartható Építésgazdasági Stratégia megvalósításához szükséges határidős feladatok többségéhez a Magyar Közlönyben megjelent, már hatályba lépett rendeletében.

Az építőanyagok és építési termékek minőségbiztosítási és tanúsítási rendszerének kiépítéséhez az ÉMI Nonprofit Kft. az idén 900 millió, jövőre ötmilliárd, 2022-ben pedig további 3,37 milliárd forintot kap az építőanyagok, építési termékek vizsgálati hátterének megerősítésére és a laboratóriumi háttér infrastruktúrájának fejlesztéséhez.

Az Építő-5 korszerűsítési beruházást támogató pályázati rendszer idei kerete 10,5 milliárd forint, a következő két évben pedig 12-12 milliárd forint lesz. Az Építő-támogatási program idei, 12 milliárdos keretéből 1,5 milliárdot az ÉMI kapott a szentendrei Nemzeti Mintaház Park továbbfejlesztésére.

A látogatóközponttá alakuló területen az Otthonteremtési Program, az Épületek Hosszútávú Felújítási Stratégiája és a Gazdaságvédelmi Akcióterv célkitűzéseivel összehangoltan lehetővé válik, hogy az építtetők és az épülethasználók megismerjék a modern, fenntartható, elérhető árú építési technológiákat, termékeket, eljárásokat, kapcsolódó mintaértékű és másolható megoldásokat, terveket. Itt fogják bemutatni a Nemzeti Mintaterv Katalógusba beválogatott épületeket is. A következő két évben összesen 300 millió forintos fenntartási támogatásra számíthat a létesítmény üzemeltetője – derül ki a kormányhatározatból.

A frissített stratégiába bekerült az Építőipari Tételes Referencia Költségadatbázis felállítása, amelyet 2023-tól kell használni a kormány által később meghatározott kivitelezési értékű projekteknél. Később húzzák meg azt a kivitelezési értékhatárt is, amely fölött az állami beruházások közbeszerzési eljárását az előzetes költségbecslés realitásvizsgálatához és a kockázati besorolásáról szóló szakvéleményhez kötik majd. Az ehhez szükséges jogszabályok módosításának előkészítésével már július végéig el kell készülni. Az őszre összeállhat azon állami beruházások listája, amelyek esetében az ÉMI hatáskörébe utalt Mintavételi és Megfelelőségigazolási Terv alkalmazását és az abban foglaltak teljesülését ellenőrzik.

A kormány döntött arról is, hogy ki kell alakítani azt a modern központi digitális adat- és információtárat, amelyben az állami beruházásokhoz használt építési termékek műszaki információs dokumentumai egységes formában, bárhol hozzáférhetően szerepelnek. Elektronikus szállítólevelet és termékinformációs lapot is előírnak az azonosíthatóság érdekében. Jelentős lépés az építési-bontási hulladékok újrahasznosítási arányát javító újrahasznosító regionális központok létrehozása, erről szeptember végéig kell elkészülnie a megvalósítás részleteit tartalmazó előterjesztésnek.

Forrás: vg.hu, Magyar Közlöny

Hírek archivum