MEHI

Szakmai rendezvény az energiahatékony építési követelményekről

2016.09.09. Írta:

Tudta, hogy egy német háztartás ma annyi energiát használ fel egy hét alatt, mint amit a hetvenes években egy nap alatt? Vajon nálunk ez mikor várható? – MEGHÍVÓ a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) szakmai rendezvényére.

Németországban – mint Európa számos országában már – bevezették azokat a megemelt épületenergetikai elvárásokat, melyek hamarosan nálunk is általánosan érvényessé válnak.

A költségoptimalizált követelményszint és közel nulla energiaszint két lépésben 2018-tól, illetve és 2021-től kerülnek nálunk bevezetésre. Sok tervezési munkánál már most is a közel nulla energiaszintre kell tervezni, így érdemes mielőbb megismerkedni az új előírásokkal, és azok gyakorlatával.

Magyarország legnagyobb energia-megtakarítási potenciálja az épületekben van. A háztartásokhoz kötődik az összes felhasznált energia harmada, melynek negyven százaléka, kb. 150 Petajoule – nagyjából Pécs városának 20 évi energiafogyasztása - megspórolható lenne, ha a magyar otthonokon a szükséges energiahatékonysági korszerűsítéseket elvégeznék.

• De vajon megéri energiahatékonysági beruházásra költeni?
• Mennyi időn belül térül meg új épületek esetén a szigorúbb energetikai szint?
• Vajon csak a megtérülés számít?
• Hol a költségoptimum?

A Magyar Energiahatékonysági Intézet egy közös gondolkodásra invitálja a tervező és gépész szakembereket, az energiahatékonysági szektor képviselőit 2016. október 27-én.

A megemelt energetikai elvárások nálunk két lépésben kerülnek bevezetésre, 2018-tól és 2021-től. A szigorúbb hőátbocsátási értékeknek való megfelelés a magyar átlaghoz képest drasztikus változást jelent, mintegy 20 százalékkal drágíthatja meg az építést.

Sok tervezési munkánál már ma a közel nulla energiaszintet kell meglépni, így fontos megbeszélnünk, hogy az energiahatékonyság ösztönzése, az új technológiai követelmények mennyiben befolyásolják a tervezők munkáját. Azt is érdemes közösen átgondolnunk, hogy az energiahatékonyság javítása, az energiafelhasználás racionalizálása amellett, hogy komoly befolyással bír az emberek mindennapi kiadásaira, életminőségére, egészségére, egyben közérdeket is szolgál. Hatással van napjaink gazdaságpolitikájára, eszköze lehet a gazdasági kilábalásnak, a környezetre és végső soron a globális klímaváltozásra.

A rendezvény előadói a műszaki tudományokban, energetikában jártas hazai elméleti és gyakorlati szakértők lesznek.

Az építészek várhatóan 2 kreditpontot kaphatnak a részvételért.

IDŐPONT: 2016. október 27. 9:00-16:00
HELYSZÍN: Siemens Zrt. (1143 Budapest, Gizella út 51-57.)
RÉSZVÉTELI DÍJ: 5000 Ft + ÁFA.
2016. szeptember 30. után 7000 Ft + ÁFA

Regisztráció, további részletek: a MEHI honlapon.

Hírek archivum