Szeptemberben indulnak a lakossági energetikai pályázatok

2014.09.15. Írta:

Fűtéskorszerűsítést, külső nyílászárók és háztartási nagygépek cseréjét támogatják majd első lakossági energetikai pályázatok, melyek már szeptemberben megnyílnak.

Ezt a Brüsszel és Magyarország között létrejött Partnerségi Megállapodás ünnepélyes aláírása napján jelentette be Hevesi Zoltán Ajtony, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára a Társasházi Háztartás által szervezett konferencián.

A fejlesztések célja a hazai energiahatékonyság növelése. A pályázatok kedvezményezettje a lakosság.

Fűtéskorszerűsítésre 1 milliárd forint, külső nyílászárók cseréjére 1,1 milliárd forint és háztartási nagygépek cseréjére 627 millió forint áll majd a háztartások rendelkezésre.

A legmagasabb pályázható összeg fűtéskorszerűsítés esetén 650 ezer, ablakok cseréje esetén 500 ezer, háztartási gépcsere esetén 35 ezer forint lesz. A teljes pályázati keret energetikai felújítások esetén mintegy 3500, gépcserekor 21 ezer szerencsés pályázót valószínűsít. A helyettes államtitkár azt is elmondta, hogy a pályázatok megjelenése után 30 napos felkészülési idő áll majd rendelkezésre az első beadásig.

Az időközben társadalmi egyeztetésre bocsátott Nemzeti Épületenergetikai Stratégia összesen 189 Petajoule energia-megtakarítást irányoz elő a 2014-2020-as programozási ciklusra, melyből 111 Petajoule-t energetikai fejlesztések adnak majd. Az új programozási ciklus újdonsága, hogy a hazai lakosság is pályázhat majd energiahatékonysági támogatásokra. Az államtitkár-helyettes reményi szerint 10 milliárd forintos kerettel még az idén elindul a Panel program utóda.

Az új program lakóingatlanok energia-megtakarítást eredményező komplex felújítását tűzi ki, és nemcsak az ipari technológiával épült ingatlanok – azaz panelházak – számára. Az Épületenergetikai Stratégia felmérésére alapozva a minisztérium ugyanis úgy döntött, hogy kiszélesíti a kedvezményezettek körét, azaz minél több család számára teszi elérhetővé, hogy jól szigetelt, korszerű fűtéssel rendelkező, jól záródó ablakokkal ellátott lakásokban éljen. Fontos fejlesztési terület lesz majd a háztartások megújuló energiatermelésbe való bekapcsolása is.

Forrás: hvg.hu

Hírek archivum