Szentiváni János / igylakunk.hu

Társasházfelújítási alapot hoz létre a főváros

2024.05.17. Írta:

Összesen tízmilliárd forintos alap létrehozásával járul hozzá a főváros, kerületek és bankok társfinanszírozásával a budapesti társasházak felújításához - jelentette be a főpolgármester egy konferencián. A megfizethető lakhatást célzó AHA projekt keretében egy használaton kívüli iskolát alakítanak majd modern lakóházzá.

„Régóta dolgozunk azért, hogy megfizethető és energiahatékony lakhatást teremtsünk a budapestieknek. Éppen ezért létrehozunk egy társasházi épületfelújítási alapot 2,5 milliárd forint értékben, amelyet a kerületek segítségével és banki finanszírozással összesen 10 milliárd forintra fogunk kiegészíteni, hogy segítsük a budapesti társasházak felújítását.” – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a megnyitóbeszédében.az Otthon Budapesten - lakás és lakhatás című konferencián, amelyet Budapest Főváros Önkormányzata május 15-16. között szervezett a Biodómban.

A rendezvényen a megnyitó után bemutatkoztak a Főváros lakhatással kapcsolatos projektjei: a Budapesti Lakásügynökség, a Budapesti Klímaügynökség, valamint az AHA – Affordable Housing for All, emellett szakértők a lakhatás aktuális kihívásait járták körbe Budapestre fókuszáltan kerekasztal-beszélgetések formájában.

A Fővárosi Önkormányzat hosszú ideje dolgozik olyan együttműködés elindításán, mely révén bővíteni tudják a biztonságosan és megfizethetően bérbe vehető lakások számát Budapesten. Ennek az eszköztárnak az egyik eleme, hogy hasznosítási célból bérbe vesznek lakásokat, amelyeket aztán bérbe adnak a Budapesti Lakásügynökség közreműködésével. 

Az AHA – Affordable Housing for All egy Európai Uniós program keretében egy olyan integrált szolgáltatási modellt dolgoz ki, amely magába foglalja egy használaton kívüli, nem lakáscélú középület energiahatékony szociális lakásokká történő skálázható átalakítását, a szociális lakáskínálat új, rugalmas és megfizethető megoldásokkal történő bővítését, valamint preventív szociális és energetikai beavatkozásokat, amelyek megfizethetőbbé teszik az otthonokat. Az AHA innovációjának célja, hogy a szociális lakhatást mint egy pénzügyileg stabil, zöld és esztétikus ágazatot újrapozicionálja, vonzóvá téve azt a magánbefektetők számára is, amely által az skálázhatóvá és pénzügyileg fenntarthatóvá válik. Ennek keretében Újpesten egy használaton kívüli iskolát alakítanak 26 lakásos lakóházzá, ahová nehéz körülmények között élő családok költözhet majd Az újpesti projekt példa lehet a fővárosi tulajdonban lévő tíz-tizenöt másik használaton kívüli iskola hasznosítására.

A konferencián egyebek mellett szakértői kerekasztalbeszélgetések folytak az ingatlanpiac és a lakáspolitika dinamikájáról; a lakhatási problémák társadalmi következményeiről; valamint fenntarthatósági és épületenergetikai kérdésekről.

Új interaktív honlap az önkormányzati bérlakásokról

Bemutattak egy új interaktív honlapot is, amely a nagyobb magyarországi önkormányzatok (megyei jogú városok, budapesti kerületek és a fővárosi önkormányzat) lakásaival kapcsolatos adatokat mutatja be interaktív adatvizualizációk segítségével. Az “Önkormányzati bérlakásszektor” című honlapot (onkormanyzatilakasok.periferiakozpont.hu) a K-Monitor és a Periféria Kutatóközpont publikálta.

A honlap első része egy rövid elemzés, amely a következő főbb megállapításokat teszi:

  • 2016 és 2022 között tovább csökkent az önkormányzati bérlakások száma, a vizsgált településeken az állomány több mint 8%-ával, azaz 6.500 lakással lett kevesebb 7 év alatt.
  • A vizsgált önkormányzatok körében az önkormányzatok többsége pénzt von ki az amúgy is forráshiányos bérlakásszektorból. 2016-2022 között a vizsgált települések és kerületek körében több mint 71,5 milliárd forintot vontak ki a szektorból a döntéshozók. Vagyis ennyivel több bevétel származik a bérlakásszektorból ezeken a településeken, mint amennyit költenek a bővítésére, fenntartására.
  • Annak ellenére, hogy a lakásszektor egyenlege sok önkormányzat esetében pozitív, rendkívül keveset költenek a meglévő bérházak és bérlakások felújítására és karbantartására: 2016-2022 között lakásonként átlagosan csak havi 10-20 ezer forintot.
  • Bár összességében javul az önkormányzati bérlakások komfortossága, még most is a lakások 15%-a alacsony komfortfokozatú, ami ötször rosszabb arány, mint az országos átlag.
  • A meglévő önkormányzati bérlakásállomány “forgási sebessége” alacsony: 2016 és 2022 között a vizsgált önkormányzatok esetében összesen évente átlagosan csak 5.500 lakást utaltak ki új bérlőknek.
  • A lakáskiutalásoknak csak alig több mint 20%-a történt átlátható és számonkérhető pályázatokon keresztül; a kiutalások nagyjából fele “egyéb” jogcímen, átláthatatlan és számonkérhetetlen módon történik.
  • Bár 2016 és 2022 között csökkent a kilakoltatások száma és aránya is, a teljes időszakban összesen 2.880 befejezett kilakoltatás történt az önkormányzati bérlakásszektorban. 

A honlap második részében olyan interaktív adatvizualiciókat állítottak össze, ahol az elemzés témájában szabadon lekérhetőek a vizsgált települések bérlakás gazdálkodásával kapcsolatos adatok. Itt olyan ábrák és adatok is megtalálhatóak, melyek az elemzésben nem szerepelnek. 

Forrás: Főpolgármesteri Hivatal, K-Monitor és Periféria Kutatóközpont, Portfolio, Telex

Hírek archivum