Tízezer új lakás átadása várható idén

2016.10.25. Írta:

Új lakásokból országosan 10 000, ebből Budapesten 5 000 lakást adnak át idén. Országosan összesen 155 ezer, ebből Budapesten 45 ezer ingatlan eladása várható 2016-ban. Várhatóan az új lakások aránya a lakás adásvételi tranzakciókon belül közel 2,5 százalék lesz - derül ki az Otthon Centrum legújabb, őszi, Újlakás Monitor felméréséből.

Idén országosan 10 ezer, ebből a fővárosban 5 ezer lakást adnak át. Az új lakások adásvétele jellemzően a vállalkozói lakásépítéshez köthető, ezért elsősorban a fővárosban és a megyeszékhelyeken várható, hogy az új építés hatására az új lakások aránya is emelkedni fog a tranzakciókon belül.

Budapesten 270-nél több beruházás van folyamatban, ezekben összesen közel 17 ezer lakás épül, melyek 40 százaléka még vevőre vár. Ezzel szemben, vidéken a régió központokban, 62 projektben, összesen 1 660 lakás építése van folyamatban. A többi megyeszékhelyen összesen 1 500 darab lakást hirdetnek. A fővárosban, a budai kerületekben az átlagos projektenkénti lakásszám 35, a pesti oldalon 62, vidéken 30 lakás épül átlagosan egy beruházás keretében.

image002

A fővároson belül, a pesti oldalon a legtöbb lakás a XIII. kerületben épül, ahol több mint 50 beruházás, a fővárosi társasház projektek közel negyede van a megvalósítás különböző fázisában. Szintén kiemelkedő a beruházások száma alapján a XI. és XIV. kerület, melyek a fővárosi lakásberuházások 15 illetve 12 százalékát adják. Jelentős építkezések zajlanak még a Belvárosban és Buda néhány más kerületében is.

Budán a XI. kerület, Újbuda vezet, de nem elhanyagolható a II. és III. kerületben épülő projektek száma sem. A felsorolt kerületek adják a fővárosi folyamatban lévő beruházások közel három-negyedét. Kerületenként egy-két beruházás ismert a külső pesti kerületek többségében, valamint a belvárosi I. és V. kerületben és dél-budai XXII. kerületben is.

Soóki-Tóth Gábor, elemzési vezető szerint a projekteken belül kínált új lakások átlagos négyzetméterára (a lakás alapterületére vetítve) Budapesten 630 ezer forint. A legmagasabb fajlagos árak az V. és XII. kerületben jellemzőek, ahol a kínálati lakásár átlaga meghaladja 1 millió Ft/m2 értéket. A legalacsonyabb pedig a külső pesti kerületekre jellemzőek; 400 ezer Ft/m2 alatti lakásár jellemzi a XXIII. és XVI. kerületben a beruházók által kínált új lakásokat, de a többi külső pesti kerület árfekvése is félmillió forint alatt alakul négyzet-méterenként. Ezzel szemben Budán a projektek átlagára mindenhol 500 ezer Ft/m2 felett alakul.

Az árakat projektenként vizsgálva 300.000 - 1.400.000 Ft/m2 között igen széles sávban kínálják az új építésű fővárosi lakásokat. Az öt legdrágább projekt az II. és a XI. kerület hegyvidéki városrészeiben található.

Vidéken száz olyan társasházi lakás projekt építése zajlik, melyek az online piactereken is megjelentek. A projekteken belül összesen 3.000 lakás épül, amely fővárosi beruházások töredéke és a lakásszámok, valamint a fajlagos árak is jellemzően a fele - 340 ezer Ft/m2 - a fővárosiakénak.

A legdrágább város Sopron árai egyeznek meg a külső pesti kerületek átlag árával, a legdrágább projekt lakására 500 ezer Ft/m2. Az árkülönbség jóval kisebb, mint a fővárosi projektek között. A legolcsóbb négyzetméterárral (235 ezer Ft/m2) nagykanizsai projekt rendelkezik. Szintén különbség a fővárosi új lakás piachoz képest, hogy a vidéki fejlesztők általában egy-két projekttel rendelkeznek.

Mindössze négy projekt lakásszáma haladja meg a százat. A legnagyobb lakásszámú vidéki beruházás a kecskeméti Erzsébet Lakópark (230 lakás), ettől nem sokkal marad el Debrecenben a Füredi Lakópark II. üteme 227 lakással, illetve szintén a városban található a 150 lakásos Zöld Híd Lakópark. Győrben az Olimpia Sétány nevű projekten belül épül 200 lakás, mely a harmadik legnagyobb lakásprojekt a vidéki projektek közül.

(Az Otthon Centrum felmérése a négy lakásosnál nagyobb, online piactereken meghirdetett lakásokat vizsgálta, 2016 szeptember hó folyamán.)

Forrás: Otthon Centrum

Hírek archivum