Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Több lejáró lakástámogatást is meghosszabbított a Kormány

2022.12.29. Írta:

Lényegi változtatások nélkül, két évvel meghosszabbította a Kormány a falusi csokot, a magánépítkezők áfavisszatérítését, a babaváró kölcsönt és más családtámogatásokat, az otthonfelújítási támogatás kivételével. Az erről szóló rendeletek a tegnap esti Magyar Közlönyben jelentek meg.

2024. december 31-ig igényelhető - 2022. december 31. helyett - a falusi CSOK, a babaváró hitel, és a jogosult családok maximum ötmillió forintig továbbra is visszaigényelhetik az építési költségeik és a vásárolt építési telek áfáját. 

Tartalmi változás, hogy a falusi csok nem vehető igénybe akkor, ha az igénylő az általa öt éven belül elidegenített lakás tulajdonjogát kívánja így visszavásárolni.

A kormányrendelet emellett tartalmazza annak a 2631 településnek a listáját, ahol a falusi csok igénybe vehető.

Bár sokat számítottak rá, a szintén 2022.12.31-én lejáró otthonfelújítási támogatást és a kamattámogatott otthonfelújítási kölcsönt nem hosszabbította meg. Egy korábbi rendeletmódosítással (540/2022. (XII. 22.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet során a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet eltérő alkalmazásáról) azonban bizonyos feltételekkel és bizonyos esetekben a december 31-i eredeti határidőt kitolta március 31-ig.

Új támogatás a 30 év alatti tanuló és friss diplomás nők számára, hogy nemcsak szja-mentességet, hanem teljes diákhitel-elengedést is kaphatnak, ha gyereket szülnek vagy örökbe fogadnak.

A rendelet a Magyar Közlöny 2022. évi 218. számában olvasható.

Hírek archivum