Allure Residence Budapest Lakópark

Több mint 60 új lakópark épül Magyarországon

2017.04.25. Írta:

A lakóparképítés lassan komoly tényezővé válik a piacon, több ezer, ilyen nagyobb ingatanban épülő lakás vár új gazdára. A legnagyobb projekt a Corvin Átrium, ott 551 otthont alakítanak ki - derül ki az Otthontérkép közleményéből.

Budapest toronymagasan vezet a lakóparképítési hullámban: a fővárosban - ilyen típusú beruházásban - több ezer új otthon épült az elmúlt 3-4 évben és kb. 10-13 ezer kivitelezése zajlik most vagy nyúlik át 2019-re. A kínálati árak láttán úgy tűnik, tovább él az a kép, hogy a lakóparkokban a stabil munkahellyel rendelkező, jól kereső réteg vásárol: 600-700 ezer forintos négyzetméterár alatt ugyanis csak elvétve találni ilyen új építésű lakást Budapesten és környékén, de a vidéki nagyvárosokban is 470-500 ezer forint az alsó küszöb.

A lakóparkok eredetileg csoportos kertvárosi lakóház együttest jelöltek, ez a meghatározás azonban érezhetően eltolódott itthon. Sokkal inkább 6-8 emeletes társasházakról vagy ilyen épületek együtteséről van szó, amelyek sok esetben parkot zárnak körbe. A tehetősebb középosztálynak helyet adó lakhatási forma egyre jellemzőbb Magyarországon is, többségük azonban leginkább Budapesten és az agglomerációban épül, bár az elmúlt másfél év-két évben Győrben, Debrecenben, Miskolcon, Kecskeméten is indult több ilyen beruházás.

„Az elmúlt 8-12 hónapban kialakult gyakorlat szerint az ingatlanfejlesztők még a kivitelezés megkezdése előtt eladják a lakások 20-40 százalékát, főleg befektetőknek, akik közül néhányan nem sokkal a befejezés után – tisztes haszonnal – ismét értékesítik az ingatlanjaikat, a többség viszont általában 3-4 évet vár és csak azután válik meg a lakásoktól, addig pedig kiadja.” – fűzte hozzá Mester Nándor, az Otthontérkép.hu vezető elemzője.

A legnagyobb fejlesztők beruházásait megjelenítő Otthontérkép.hu szerint a lakóparkpiacon javarészt a nagyok versengenek, habár tény, hogy számszerűleg a projektek közel 70 százaléka inkább kisebb volumenű. Részben azért is, mert a kisebb beruházóknak nagyobb piaci és finanszírozási kockázatokat kell felvállalni, s emiatt nem vágnak bele 60-100 lakásnál nagyobb projektbe. A kicsiken kívül azonban jelen van néhány több száz lakásos konstrukció is. A legnagyobb ezek közül a VIII. kerületi Corvin Átrium, melyben 551 otthon készítenek majd el 2018 végéig. Ezt a IX. kerületi Allure Residence Budapest követi 530 lakással. A bronzérmes Budai Boleroban 443 otthon készül el 2018 első negyedévében, míg a negyedik Virágvölgyben közel 400 ingatlan közül válogathatnak az érdeklődők. A további projekteket ld. ITT.

A keresések alapján az sejthető, hogy a 35 év alatti, nagyvárosi, legfeljebb egy gyermekes, a felső középosztályhoz tartozó párok vannak többségben, de a vevők 25-28 százaléka 50-55 évnél idősebb lehet és a gyerekének vásárol lakást.

Forrás: Index.hu

Hírek archivum