Többpárti konszenzus szükséges a lakásügyben

2015.11.17. Írta:

A Jobbik, az LMP és az MSZP frakciójának lakásügyi szakpolitikusai egyeztettek ma a Parlamentben a lakhatás, a lakásépítés és –felújítás, a bérlakásépítés kérdéseiről. A három párt politikusai kiálltak amellett, hogy szülessen minden frakció által elfogadható, hosszú távú lakáspolitikai minimum Magyarországon.

A Jobbik, az LMP és az MSZP parlamenti frakciója egyúttal meghívja a Fidesz és a KDNP frakcióját egy lakásügyi kerekasztalbeszélgetésre, amelyen leraknák ennek a konszenzusnak az alapjait. Az ellenzéki pártok remélik, hogy a kormánypártok is hamarosan bemutatják lakásügyi szakpolitikusaikat.

Az immár második hárompárti egyeztetés érintette a lakásügyben szükséges legfontosabb témákat, foglalkoztak a lakásáfa csökkentésének, valamint a lakásépítésekkel kapcsolatos CSOK-támogatás növelésének kérdésével is.

A pártok egyetértettek abban, hogy a lehető legtöbb EU-s forrást kell biztosítani a lakásállomány minőségi megújítására. A kormány felelőssége annak a keretrendszernek a megteremtése, amely lehetővé teszi, hogy EU-s pénzekből minél több legyen felhasználható energiahatékony lakásfelújításra, bérlakásépítésre.

Egyetértettek abban is, hogy a lakásügy az egyik fontos eszköz a fiatalok itthon tartására és a családalapításuk ösztönzésére. A bérlakásrendszer fontos elemét kellene, hogy képezze egy bérlakásépítési program.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a kormányzati kommunikáció nem pótolja a hiányzó lakásügyi intézkedéseket, valamint hogy legyen egy számonkérhető kormányzati felelőse a lakásügynek. A mindenkori kormány teljesítményének egyik fokmérője a lakásépítések, lakásfelújítások, bérlakásépítések száma a ciklusban; a lakhatási szegénység kérdése és a hajléktalanok számának változása.

A három párt szakpolitikusai úgy látják, hogy konszenzus szükséges a pártok között lakásügyben. Egyetértés szükséges az alapelvekben, a lakásépítési, lakásfelújítási, bérlakásépítési célszámokban; és a legfontosabb támogatási eszközökben, azok éves keretösszegében. A lakáspolitikai konszenzus a pártok közötti pozitív hozadékú verseny lehetne a közösen elfogadott lakásprogram minél jobb megvalósítása érdekében.

Hírek archivum