Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Továbbra is csak döcög a társasházi lakásépítés

2024.05.17. Írta:

Növekedett a három hónap alatt elindított kivitelezések értéke 2024 első negyedévében, az Aktivitás-Kezdés az elmúlt 6 negyedévben nem alakult ilyen magasan. A magasépítési szektornak ugyanakkor nem sikerült javítania, a társasházi lakásépítés továbbra is csak döcög - mutatja a legfrissebb EBI Építésaktivitási jelentés.

Bár az idei év a tavalyinál jobban indult a társasházi lakásépítési szektorban, de az elindult társasházi projektek értéke tovább csökkent, így alacsonyabb volt a 2023 utolsó két negyedévinél. 2016 második negyedévétől kezdődőn 2024 első három hónapjában produkálta a 4. legalacsonyabb Aktivitás-Kezdést a szektor folyóáron. Változatlan árakon nézve pedig 2016-tól kezdődően a harmadik legalacsonyabb értékben indultak el kivitelezések az idei év elején.

A piaci kilátások ugyanakkor javultak az előző évhez képest, a hitelkamatok jelentősen csökkentek tavaly év végére, amely mérséklődés idén is folytatódott, és a gazdasági kilátások is javultak. Összességében a pozitívabb környezet a vevőket is visszacsábította a lakáspiacra, az élénkülés már az idei első negyedévben is érzékelhető volt, mind a használt, mind pedig az újlakás-piacon. Kedvező hír, hogy az új lakásokat terhelő kedvezményes áfakulcs időszaka meghosszabbításra került, és az idei év vége helyett elég megszerezni az építési engedélyt 2026 év végéig, hogy aztán 2030-ig 5 százalékos áfakulcs mellett legyen értékesíthető a lakás.

Sok társasházi lakásépítési projekt fejeződött be az idei első három hónapban. Az elkészült társasházak értéke meghaladta a 120 milliárd forintot, ami 2021 óta a legmagasabb negyedéves Aktivitás-Befejezést jelentette. Az idei évre még további jelentős mennyiségű társasház átadás várható, de a távolabbi jövőben a korábban visszaeső építkezések miatt várhatóan a befejezések értéke is csökkeni fog.

Az elmúlt 4 negyedévet nézve, a kivitelezési fázisba lépő társasházi lakásépítésekből 63 százalékkal részesedett Budapest, Közép-Magyarországon pedig a társasházi lakásberuházások értékének valamivel több, mint 64 százaléka koncentrálódott. Kelet-Magyarországhoz kapcsolódott az Aktivitás-Kezdés 14,8 százaléka, míg a Nyugat-Dunántúl részesedése az Aktivitás-Kezdésből 20,9 százalék volt.

A magasépítési szektornak nem sikerült javítania

Bár a mélyépítési szektor magára talált, a magasépítésről ez nem mondható el, az Aktivitás-Kezdés a 2023 utolsó negyedéves szinten alakult az idei első három hónapban. A megkezdett kivitelezések értéke valamivel több, mint 400 milliárd forint volt, ami szinte teljesen megegyezett a tavaly október és december között mérttel, de az előző évek első negyedéveitől 17-26 százalékkal elmaradt. Változatlan árakon nézve egyértelműen visszaesés látszott az elindult magasépítési kivitelezések értékében, utoljára 2015 utolsó negyedévében volt alacsonyabb az Aktivitás-Kezdés a 2024 első negyedévesnél.

A nem lakáscélú magasépítések Aktivitás-Kezdés mutatója kissé növekedett 2024 első három hónapjában 2023 utolsó negyedévéhez képest, így meghaladta a 350 milliárd forintot. Ugyanakkor a 2021-2023 közötti időszak egyes negyedéveit vizsgálva a 2024 első negyedéves a 2. legalacsonyabbnak számított. Változatlan árakon pedig 2015-ben volt utoljára kisebb az Aktivitás-Kezdés a 2024 január és március között jellemzőnél.  A lakásépítések esetében az év ugyan jobban indult, mint a tavalyi, de a megkezdett kivitelezések értéke tovább csökkent 2023 utolsó negyedéve után. 

Budapest ismét átvette a vezetést

A megkezdett építkezések összértéke 807 milliárd forint volt – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből. A 2018-2023-as időszakot nézve nagyon kevés, összesen 5 olyan negyedév akadt, amikor az Aktivitás-Kezdés meghaladta a 2024 első negyedévest. Változatlan árakon nézve a 2022 júniusa óta eltelt időszakban 2024 első negyedéve szintén jónak számított, 2018 és 2022 első féléve között vizsgálva azonban inkább az alacsonyabb tartományba esett.

Az elmúlt 4 negyedévben elindult építkezéseket nézve a legmagasabb összegben Budapesten kezdődtek meg kivitelezések Magyarországon, a teljes Aktivitás-Kezdésből a részesedése 36 százalékos volt, az elmúlt negyedéveket jellemző 20-30 százalék közötti értékkel szemben. A korábbi időszakokban élenjáró Észak-Alföld így visszacsúszott a második helyre, a kivitelezések 21 százaléka indult itt el. A legalacsonyabb Aktivitás-Kezdéssel a Dél-Dunántúl rendelkezett, részesedése alig haladta meg az 5 százalékot, de szintén csak az építkezések 5 százaléka indulhatott el a Nyugat-Dunántúlon, míg a mostani elemzés fókuszrégiójának számító Észak-Magyarország 6 százalékos aránnyal rendelkezett.

Forrás: Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az iBuild a projektkutatással és a projektadatbázissal, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont és a Buildecon Építésgazdasági Kutató pedig a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.

Hírek archivum