Új CSOK: kinek mennyi mire

2015.12.29. Írta:

Január elsejétől jelentősen átalakul a CSOK. Emelkedtek a támogataási összegek, több feltétel megengedőbb lett.

A mai Magyar Közlönyben megjelent legfontosabb részletek:
• a háromgyerekesek 10 milliót kapnak,e mellé maximum 10 milliós kedvezményes hitel is jár, ha igénylik, és a házaspár hitelképes (a kedvezményes hitelt reklámozó bankoknak ki kell írniuk minden reklámjukban és hirdetésükben, hogy kormány nyújtja mindezt),
• a kétgyerekesek 2,6 millió forintot kaphatnak,

csok tbl
• akinek még nincs gyereke, az 10 évre előre vállalhatja, hogy majd lesz, de csak akkor, ha az igénylés időpontjában házas, és a házastárs legalább egyik tagja fiatalabb, mint 40 éves
• aki viszont nem házas, csak akkor igényelheti a támogatást, ha már legalább egy gyereke van,
• az egy gyerekeseknek 8 év, két gyerek esetén pedig már csak 4 év van a nagycsaládos állapot elérésére,
akinek nem sikerül ezt teljesítenie, a határidő lejárta után 60 napon belül vissza kell fizetni a támogatást a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten, a 10 milliós támogatás esetében a Ptk. szerinti késedelmi kamat 5-szörösével növelten.
• örökbe fogadni is lehet, és ha közben meghalnak a gyerekek (24. terhességi hét után) az is ér,
• a támogatás igénylésekor a közös háztartásban nevelt gyermekeket veszik figyelembe, akik akár eltérő szülőktől is származhatnak,
• a három gyermeket nevelők vagy vállalók esetében nem kizáró ok, ha már van saját ingatlanjuk,
• új lakás építésének minősül az emeletráépítés, illetve a tetőtérbeépítés is,
• az új lakások vásárlására nem vonatkozik ezután értékbeli korlátozás, a használt lakásoknál maradnak az eddigi értékhatárok,
• a három gyereket vállalva a megvett új lakásnak legalább 60 négyzetméteresnek kell lennie. Új egylakásos háznál legalább 90 négyzetméter hasznos alapterület kell.
• ha valakinek már van három gyereke és lakása, az úgy kaphatja meg a tízmilliót, ha nagyobb, új építésű lakásba vagy házba költözik,

Gyereknek az számít:
• aki az ember vér szerinti gyereke vagy eltartottja,
• és 20 évnél fiatalabb
• vagy 25 évnél fiatalabb, de felsőoktatásban tanul
• vagy 20 évnél idősebb és megváltozott munkaképességű, és ez az állapot még legalább egy évig így is marad
• ha a szülők elválnak vagy nem mutatják be a gyerekeket igazoló papírokat a bankjuknak 10 év után, akkor 60 napon belül vissza kell fizetniük a támogatásokat.

A gyermekvállalást teljesítettnek tekintik:
• ha a házastársak egyike meghalt
• a gyermek születését megváltozott munkaképességű személlyé válás hiúsítja meg
• a gyermek a terhesség 24. hete után halva születik
• meghatározott fogyatékossággal, betegséggel születik

Új építésűnek a 2008. július 1-jén vagy később kiadott építési engedéllyel rendelkező összkomfortos lakás számít, amely a kérelem benyújtásának időpontjában használatbavételi engedéllyel vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal rendelkezik.
Az összkomfortos lakás itt azt jelenti, hogy nem lehetnek kizárólag kisméretű szobák, azaz legalább egy 12 négyzetméternél nagyobb szoba kell. Emellett közművesített és központi fűtéssel bíró lakásról beszélünk, ami pl. a külön-külön szabályozható elektromos fűtőtestek beépítését kizárja.

Használt lakásra is
A jövő évtől a használt lakásokra továbbra is jár a támogatás. Egy gyerek esetében ez az összeg akár 600 ezer forint is lehet, két gyermek esetén 1 millió 430 ezer forint, három gyermek után 2,2 millió forint, négy vagy több gyermek után pedig 2 millió 750 ezer forint. Új lakás építésekor vagy vásárlásakor a kedvezmény egy gyermek esetén szintén 600 ezer forint, két gyermek után azonban már 2,6 millió forint lesz.

A külföldi munkaviszonyt is elfogadják
A csok alapvető támogatásainak feltétele, hogy az igénylő az igénylés előtti 180 napban - legfeljebb 15 nap megszakítással - rendelkezzen belföldi vagy külföldi munkaviszonnyal.
Az igénylő munkajövedelmét egyéni vállalkozói vagy őstermelői tevékenységből, továbbá cégtagságból vagy szövetkezeti jogviszonyból származó bevételekkel is igazolhatja, de a tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatáshoz emellett 2 éves egészségügyi biztosítotti jogviszonyt is fel kell tudni mutatni, amelyet szintén akár külföldi hatóságok is igazolhatnak.
A támogatás csak akkor adható, ha korábban a házastársak egyike sem követett el gazdasági bűncselekményt.

Öt évre rögzítik a kamatperiódust
A 10 millió forintos állami támogatás mellett felvehető még 10 millió forint kedvező kamatozással, a korábbi otthonteremtési kamattámogatásnál 3 százalékponttal kedvezőbb lesz.
(A korábbi az államkötvények hozamához van igazítva, a szabály szerint a közzétételt megelőző három naptári hónapban tartott ötéves államkötvény-aukcióin kialakult átlaghozamoknak az aukciókon elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlagának 130 százaléka, plusz 3 százalékpont.)
Az állam garantálja, hogy a kedvezményes hitelt 25 évre felvevőknek öt évre rögzítik a kamatperiódusát, majd az állam ezt követően is garantálja a kínált 3 százalékpontos kamatelőnyt.

Mennyibe kerül
A programról még nem tudja a kormány, hogy mennyibe fog kerülni, ahogy azt sem, hogy mennyi hasznot hozhat, árulta el tegnap az NGM. A fedezet lehetőségeit még vizsgálják
A a kormány számításai szerint az új támogatás feltételeinek több mint 200 ezer olyan család felel meg már most, ahol három vagy több gyermek él.
Ha mindenki egyszerre igénybe venné a támogatást, az 4000 milliárd forintnyi összeget jelentene, ami a GDP több mint 10 százalékát jelenti. Egyelőre azonban nincs elég megfelelő lakás a piacon.

Forrás: Index, Portfolio

Hírek archivum