Új javaslatcsoamg a lakáskorszerűsítések felpörgetésére

2016.12.14. Írta:

A lakossági energetikai korszerűsítések felpörgetésére dolgozta ki programcsomagját Hazai hatékonyság 2 címmel a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ). A csomag utólagos áfavisszatérítéssel, vissza nem térítendő támogatással és visszatérítendő kamatmentes hitellel számol, s összességében 2020-ra mintegy 400 milliárdos lakossági energetikai felújítási piacot becsül - mondta a program számairól Vidor Győző, a MÉASZ elnöke.

A programcsomag egymással kombinálható intézkedéseket javasol, így egyszerre ösztönzi a széles körű lakossági igénybevételt, a tartós rezsicsökkentést, a gazdaságfehérítésen keresztüli költségvetési pluszbevételeket és a nemzeti energiamegtakarítási vállalások teljesülését.

A MÉASZ az energetikai korszerűsítési projekt teljes egészében számlával igazolt összegére javasol utólagos áfavisszatérítést, a családi házaknál maximum 1,5M, társasházi lakóegységeknél pedig 400 ezer forint értékben, amely kiterjedne a legalább 35%-os saját erő esetén az opcionális igényelhető visszatérítendő (VT) támogatásra is. A VT támogatás feltétele, hogy korszerűsítéssel a lakóegység elérje a "CC" (költségoptimalizált) energetikai szintet. Akik fokozott energiahatékonyságú (közel nulla energetikai szintet nyújtó) korszerűsítést végeznének, vissza nem térítendő (VNT) támogatást is igénybe vehetnének maximum 35% intenzitásig, valamint családi ház esetében 2,5M, társasházi lakás esetében legfeljebb 1,5M forint erejéig.

A MÉASZ szakmai partnere, a Magyar Energiahatékonysági Intézet októberi reprezentatív lakossági felmérése a felújítási terveket és szándékokat vizsgálta, amely szerint a háztartások 24%-a korszerűsítene a következő 5 évben. A MÉASZ számítása szerint, amennyiben ezen háztartásoknak csak a fele végezne el egy komplex felújítást a jelenleg egy új építésnél minimálisan elvárt "CC" energetikai szintig, akkor már 2017-ben is több, mint 39.000 darab korszerűsített lakás, és legalább 106,5 Mrd forintnyi nettó beruházási érték jönne létre, továbbá mintegy 9.900 főnyi többlet-foglalkoztatás realizálódna 2016-hoz képest. Mindemellett 20,3 milliárd forintnyi államháztartási többletbevétel is keletkezne - még a javasolt áfavisszatérítés mellett is - a teljesen számlás teljesítéseknek és a plusz foglalkoztatásból eredő befizetéseknek köszönhetően.

A javaslat minimalizálná a pályáztatást. Az áfavisszatérítés engedélyezésére elég lenne egy rövid dokumentáció, az energetikai tanúsítvány és az áfás számlák benyújtása. A VT és a VNT támogatások kezelését pénzintézeti hálózatoknak javasoljuk kiszervezni, így lehetséges a lakossági tervekhez közelítő bővülés, kezdetben 31, majd 35, a későbbiekben pedig a 40%-os éves növekedéssel számolva.

A lakásállomány korszerűsítésének felpörgetése - számokban

A javaslat megvalósításával a számítások szerint 5 év alatt összesen több, mint 407 ezer lakás korszerűsödhet, amely eddig nem látott mértékű energetikai megújulást hozhatna.

A hazai lakóingatlan állományt tekintve, a lakásállomány 61%-át kitevő 2,688 millió darab családi ház energetikai felújítottsági aránya 28,7%-ra (most: 19%), a hagyományos társasházaké 30,5%-ra (most: kb. 21%), a paneleké 43,5%-ra nőne (most kb. 36%), így az egyes lakóépület szegmensek közötti jelentős felújítottsági különbség is mérséklődne.

Az életminőségi és rezsicsökkentési hozadék mellett országosan is elérhetővé válna 22 petajoule energiamegtakarítás is, amely Magyarország uniós vállalásainak teljesítését nagy mértékben elősegítené.

A MÉASZ javaslatának részletesebb bemutatása az alább letölthető dokumentumban olvasható.

Hírek archivum