Új kalkulátor segíti a lakásvásárlási döntést

2023.07.07. Írta: Bankmonitor

Jelentős változások lesznek a lakástámogatási rendszerben 2024-től, és nem mindenki jár majd jól vele. Vannak azonban, akik még az idén kihasználhatják a jövőre eltűnő lehetőségeket. A Bankmonitor szakértői olyan kalkulátort készítettek, amelyben személyre szabottan kiszámítható, hogy kinek milyen döntés lenne a legkifizetődőbb.

A lakástámogatási rendszer 2024-től érdemben átalakul, számos kedvezmény eltűnik, másoknál viszont emelkedik is az elérhető összeg. Sok nagyobb településen vásárlást tervező család rosszabb helyzetbe kerülhet a jövő évben, feltéve, hogy a lakásárak nem csökkennek jelentős mértékben. Akár több 10 millió forintot bukhat, aki kivár a vásárlással, de lesznek, akik éppen a kivárással járnak jól.

Így alakul át a lakástámogatási rendszer 2024-től:

  • Az 5 ezer főnél nagyobb településeknél megszűnik a CSOK támogatás.
  • A CSOK megszűnése miatt az illetékmentességet és az áfa-visszatérítési támogatást is elbukja a család.
  • A Babaváró hitel életkori feltételét szigorítják. Jövőre a házaspár hölgy tagja nem lehet idősebb 30 évesnél. (A jelenlegi szabály alapján igényléskor nem tölthette be a 41. életévét.)
  • Az 5 ezer főnél kisebb településeknél megemelik az elérhető családi otthonteremtési kedvezmény összegét.
  • A Babaváró maximális összege 10 millió forintról 11 millió forintra emelkedik.

A Bankmonitor Változó Lakásvásárlási Támogatások Kalkulátorának segítségével életszerű példákkal is szemléltetik, hogy mekkora anyagi előny, vagy éppen hátrány érheti a lakásvásárlókat a jelenlegi helyzetben, a saját élethelyzetére milyen hatása lehet a támogatási rendszer átalakításának. (További változások esetén aktualizálják a kalkulátort.)

Forrás: Bankmonitor 

Hírek archivum