Új lehetőségek az ingatlanpiaci finanszírozásban

2014.01.09. Írta:

Szélesebb körű lehetőségeket nyújtanak az ingatlanszektor számára a Növekedési Hitelprogram (NHP) idei változásai. A finanszírozási szempontból az egyik legkockázatosabbnak tartott szektor forráshiányát próbálták enyhíteni az NHP lehetőségeit eddig is kihasználó kkv-k. A program továbbra is csak a vállalkozások építési beruházásait támogatja, pedig – tekintettel a lakásépítések drámai helyzetére – nagy előrelépés lehetne, ha az építkező családok számára is kiterjesztenék, illetve a számunkra is megnyitnának egy hasonló forrást.

Az NHP keretében továbbra is saját üzleti célú hasznosítású ingatlanok építésére, átalakítására és üzemeltetésére és vásárlására vehetnek fel beruházási hitelt kis- és középvállalkozások. Lakóingatlan vagy üdülő vásárlására, átalakítására, korszerűsítésére nem. A felvehető hitelösszeg maximumát 3 milliárdról 10 milliárd forintra emelték, és Magyarország területén kívüli ingatlan-beruházásra, ingatlanvásárlásra is felhasználható.

Bérbeadási céllal is csak akkor építhető ingatlan (amely nem lehet lakás vagy üdülő) a NHP felhasználásával, ha a bérbeadás, üzemeltetés a kkv tevékenységi körébe tartozik. Továbbértékesítési célú ingatlanépítésre forgóeszközhitel igényelhető.

A lehetőségekről további információ, az MNB a tájékoztatásával, a Potfolio.hu cikkében.

Hírek archivum