Pinterest/luxuryhomedecor.org

Újabb könnyítés jöhet az építési engedélyeztetésben

2017.02.08. Írta:

Kibővülhet az építési engedély helyett egyszerű bejelentéssel építhető lakóingatlanok köre. Az építési törvény módosítására tett javaslatot kedden Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter - írja a Napi.hu.

Tavaly január elsejétől hatályos a 300 négyzetméter alatti új lakóépületek egyszerű bejelentésének bevezetése. Idén január 1-jei hatállyal az egyszerű bejelentés intézményét kiterjesztették a meglévő lakóépület kibővítésére és átalakítására, ha a hasznos alapterület így nem nem haladja meg a 300 négyzetmétert. Kedden új törvénymódosításra tett javaslatot Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Eszerint a 300 négyzetméter feletti, nem kereskedelmi céllal épített vagy bővített lakóépületek is megvalósíthatók egyszerű bejelentéssel. Ez azt jelenti, hogy e mérethatár felett azok fognak tudni élni az egyszerű bejelentéssel, akik saját lakhatásuk megoldása érdekében építkeznek.

A javaslatban foglaltakkal főként a bővítés területén érhető el jelentősebb eredmény - olvasható a beterjesztés általános indoklásában. Jelenleg ugyanis egy 300 négyzetméter feletti lakóházban, ahol jellemzően több lakás van, nem végezhető bővítés egyszerű bejelentéssel akkor sem, ha az adott magánszemély tulajdonában lévő lakás 300 négyzetméter alatt van. Az új rendelkezésekkel ez megváltozik, így megnyílik az út az ilyen lakások egyszerű bejelentéssel történő bővítésére is.

A lehetőség arra az esetre is nyitva áll, amikor egy lakást több tulajdonos -így jellemzően házastársak vagy egyéb rokonok - építtet, ha feltételeknek mindannyian megfelelnek.

Fontos kiemelni, hogy az új szabályozás bevezetése után is lehet majd 300 négyzetméter alapterület alatt értékesítési céllal építkezni. Ha ez nem így volna, annak beláthatatlan gazdasági következményei lennének, tekintettel arra, hogy a jelenlegi szabályok szerint ez megengedett.

Forrás: Napi.hu

Hírek archivum