Újabb részletek a módosított CSOK-ról

2015.12.21. Írta:

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) változásáról eddig kiderült információkat szedtük össze. További részletek várhatók a két ünnep között, január elsejétől pedig életbe lépnek a változások.

A lakás-, illetve házvásárlásra és -építésre igénybe vehető csok összegét befolyásolta a gyerekszám, a lakás komfortfokozat és négyzetméterára is, és csak 160 négyzetméterig lehetett kérni.

Az új rendszer lényegesen egyszerűbb lesz, és eltörli a 160 négyzetméteres felső határt is. A támogatás igénybevételénél a gyermekszám lesz a döntő.
A használt lakások esetén megszűnik a négyzetméterre és energetikai besorolásra vonatkozó korlát, míg az új építésű ingatlanok esetében semmilyen korábbi feltételnek nem kell majd megfelelni.

Az eddig nyilvánosságra került újdonságok:
• A támogatás továbbra is függ a gyerekszámtól:
   o egy gyermek esetén 600 ezer forint, két gyermek esetén 2,6 millió forint,
   o a 10 milliós állami támogatást és a 10 milliós kedvezményes hitelt a három vagy több gyereket nevelő szülők vagy családok vehetik igénybe, illetve azok, akik bevállalják a három gyereket.
   o akiknek nincs gyerekük, azoknak 10 év, akiknek egy van, azoknak 8 év, akiknek kettő, azoknak 4 év alatt kell teljesíteni a vállalást.
• Ha valaki nem tudja teljesíteni a vállalást, vissza kell fizetnie támogatást, ám ennek részletei még nem ismertek, illetve lehetséges, hogy ilyenkor a hitelkamat is a piaci kamatok szerint alakulhat.
• A három gyereket vállalóknak lehetőségük lesz további tízmillió forintos hitel felvételére, amely 25 év futamidővel, legfeljebb 3 százalékos kamattal havonta 47 ezer forintos törlesztőrészletet jelent, a kamat az állampapírhoz kötött, így 3 százaléknál lehet kevesebb, de azt nem lépheti túl. A kedvezményes hitelre azok a családok lesznek jogosultak, akik hitelképesek.
• Azok a házaspárok, akik korábban már éltek a lakástámogatással - akár a CSOK-kal, akár a korábbi szocpollal - a már kézhez kapott összeget levonják a tízmillió forintból. Várhatóan a 2011 után felvett lakástámogatásokat veszi figyelembe a kormány.
• Lesznek négyzetméterhatárok:
   o a támogatást akkor kaphatják meg a családok, ha a lakás, amelyet vásárolnak, legalább annyi négyzetméteres, mint a családban élő gyermekek száma hússzal szorozva. (Egy háromgyermekes családnak például legalább hatvan négyzetméteres lakást kell vásárolnia.),
   o ház vásárlása esetén harminc négyzetméterrel kell szorozni, vagyis itt legalább kilencven négyzetméter alapterületű ingatlanokra vonatkozik a kedvezmény.
• A legalább háromgyermekes családok esetén nem kell házasságban élniük a szülőknek ahhoz, hogy igénybe vehessék a tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást. Ha azonban még nincs három gyermekük, csupán vállalják, hogy lesz, akkor házastársaknak kell lenniük.
• A támogatás azoknak is jár, akik egyedül nevelnek legalább három gyermeket, az örökbe fogadott gyermek is saját gyermeknek minősül.
• Olyan család is részesülhet a kedvezményben, ahol két gyermek mellé a szülők egészségügyi problémák miatt nem tudnak harmadikat vállalni, de örökbe fogadnak egyet.

Az építési szabályokat is egyszerűsítette a kormány. 300 négyzetméter alatti ház építésénél nem kell építési engedély. Az építkezést 15 nappal az építés előtt be kell jelenteni, a továbbiakban a tervező felelőssége, hogy az épület megfeleljen a jogszabályoknak.
Önerős építkezésnél ötmillió forintig visszaigényelhető lesz az áfa.

Forrás: Pénzcentrum, hvg.hu, Magyar Idők

Hírek archivum