Pixabay

Újabb támogatást kapnak az építőipari kkv-k

2019.05.29. Írta:

Az év második felében 3 milliárd forinttal, 6 milliárdosra bővítik az építőipari kkv-k technológiai újítását támogató idei keretet. Ezzel 25 milliárd forintra nőtt az ezt célzó programban juttatott támogatás összege, ám az ÉVOSZ ezt nem tartja elegendőnek, szerintük legalább 41 milliárd forint kellene - írja a Portfolio.

Újdonság lesz, hogy nemcsak eszközbeszerzésre lehet támogatást kérni, hanem szoftvervásárlásra is - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

Palkovics László kifejtette: a gazdasági kabinet elfogadta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által kidolgozott építésgazdasági stratégiát, amely nagy hangsúlyt helyez az ágazat termelékenységének, hatékonyságának a növelésére és az építőiparban használható digitális eszközök terjedésére.

Az építőipar digitalizációjának ösztönzését a kkv-knak nyújtott pályázat kibővítése mellett az épületinformációs modellezés és tervezés, azaz a Building Information Modeling (BIM) rendszer minél nagyobb körben való elterjesztése is segíti. A BIM ugyan már megjelent a magyar építésgazdaság piacán, azonban ezt az alkalmazást az építő és az építész mérnökök, illetve a beruházók sem használják ki kellőképpen.

A stratégiában fontos szerepet kapott a képzés, az építőipar tevékenységét befolyásoló jogszabályi környezet felülvizsgálata, ésszerűsítése, valamint a gazdaság fehérítése és a jogszerű foglalkoztatás ösztönzése - mondta a tárcavezető.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke elmondta, "az építésgazdasági stratégia azért jött létre, hogy 2018 és 2023 között a magyar építőipar 25 ezer milliárd forintos teljesítményt tudjon letenni az asztalra." Hozzátette, a magyar építőiparban rejlő lehetőségeket mutatja, hogy 2019-ben várhatóan 30 százalékkal nő az ágazat teljesítménye, miután 2018-ban az építőipar 23 százalékkal bővült a 2017-ben elért eredmények után.
Koji László közölte, idén az év végére az építőiparban foglalkoztatottak száma 345 ezerre emelkedik, az ágazatban azonban továbbra is hiány van a jól képzett szakmunkásokból és mérnökökből.

A helyzet kezelése érdekében dolgozta ki az ÉVOSZ a Hazahívó kampányát, amelynek június 6-án Münchenben lesz az első állomása. A helyszín választást azzal indokolta, hogy a szakszövetség adatai szerint Németországban és azon belül Bajorországban 12 ezer magyar építőipari szakmunkás és mérnök dolgozik. A kampányban résztvevő magyar cégek azonban az ÉVOSZ elnöke szerint már tudnak ezeknek a külföldön dolgozó magyaroknak olyan ajánlatot tenni, amely megfontolandó.

A Portfolio-nak arra a kérdésére, hogy támogatja-e a kormányzat az ÉVOSZ áfa-javaslatait azt felelte: a költségvetés elkészítésekor vizsgálják az ágazat egészének megújítására vonatkozó szövetségi észrevételeket.
A Portfolio emlékeztetett rá, hogy az ÉVOSZ nemrégiben egyebek között az áfa-visszatérítéssel összefüggésben több könnyítést is kért. Felvetette, hogy az új építésű lakásoknál az 5 és 27 százalékos áfa különbözete visszaigényelhető legyen. Azt is javasolta, hogy a magánszemélyek a lakásfelújításkor a számlával igazolt költségek áfájából maximum 3 millió forintot visszakaphassanak. Továbbá javasolta, hogy a munkáltató adómentesen támogathassa a munkavállalót lakásvásárlás esetén maximum 6 millió forint erejéig, felújításkor pedig legfeljebb 3 millió forint erejéig.

Koji László szerint a magánszemélyek lakásépítése és lakásfelújítása mintegy 300 milliárd forintnyi megrendelés, de ennek túlnyomó részénél "az áfát nem látja a pénzügyi tárca". Az elnök 80 milliárd forintra becsülte ezt az összeget, vagyis legalább ennyi áfa-kiesése van a költségvetésnek.

Forrás: Portfolio, MTI

Hírek archivum