Eiffel Csarnok, Nyugati tér

Újratervezhetik a főváros jelentős helyszíneit a jövő ingatlanfejlesztői

2017.05.23. Írta:

„Az ingatlanfejlesztés ezeregy lehetősége – pályázat szakmai mentorokkal” címmel ötödik alkalommal hirdette meg hallgatói pályázatát az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK). A résztvevők hat helyszín épületei vagy területei számára találhatnak új külsőt vagy funkciót.

Pályázhatnak a Váci út „iroda-boulevard” közterület átalakításával, a BME „Z” épületének rehabilitációjával, a Nyugati téri Eiffel Csarnok hasznosítási lehetőségeivel, a Károly körúti Városháza Park újragondolásával, a Liget Budapest Projekthez kapcsolódóan a Városliget közösségi tereinek kialakításával és a Kenese Golfközpont rekreációs területének kialakításával.

Pályázni október 31-ig lehet. Az eredményhirdetésre és a díjátadóra november 20-án, az V. Ingatlanfejlesztés Napján kerül sor.

Idén először nemcsak egy, hanem hat témakörben is különleges ingatlanfejlesztési lehetőséget kínál a felsőoktatás résztvevőiből összeálló csapatoknak az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) pályázata. Az IFK elnöke, Takács Ernő elmondta: „Jubileumi évünk alkalmából szerettünk volna, ha az V. Hallgatói Ötletbörze részvevői több izgalmas feladatból válogathatnak, ezért hat témakörben is meghirdettük pályázatunkat. Nekünk, IFK tagoknak is óriási lehetőséget tartogat egy-egy épület vagy városrész megújítása és fejlesztése, ezért törekedtünk rá, hogy már tenderünk sokszínűségével is leképezzük az ingatlanfejlesztés összetett voltát. Az idei kiírásban olyan szakterületek kerültek kiválasztásra, ahol jelentős mértékű fejlődésre van lehetőség, ahol a gazdasági és közérdek találkozhat. A pályázóknak a megszokott és új eszközökkel kell megfelelő választ találni a friss kihívásokra, úgy mint például a közterületek rendezésének kérdése, vagy új külsőt és funkciót adni bizonyos területek, épületek számára. A pályázat résztvevőinek mentorprogramot is indítunk, valamint az első három helyezettnek a díjak és a pénzjutalmak mellett szakmai fejlődési lehetőségeket is biztosítunk, hogy motiváljuk a jövő szakembereit” – mondta az IFK elnöke.

A pályázati témák:

  • boulevard kialakítása a modern irodapiac önálló lokációjává fejlődött Váci úton, ahol a pályázók az útszakaszt közösségi terekkel és zöldfelületekkel tehetnék vonzóbbá;
  • a BME Z épületének átalakítása során – a homlokzat megújítása és az épület energiatakarékossá tétele mellett – a belső terek megújítása, a jelenlegi oktatási célú hasznosítás továbbvitele a cél;
  • a Nyugati téren található Eiffel Csarnok esetében a műemlékvédelmi előírások figyelembevételével kell újragondolni a terek városiassá alakítását – a vasúti forgalom megszüntetését követően megmaradó épületek újrahasznosítása a feladat;
  • a Károly körúti Városháza Park városképileg is meghatározó fejlesztésére is javaslatot vár a kiíró;
  • a pályázók elméleti síkon bekapcsolódhatnak a Liget Budapest Projekt fejlesztéseibe is, a Városliget közösségi tereinek megálmodásával;
  • Balatonkenesén pedig a Kenese Golfközpont területéből 48 hektár hasznosítására várnak javaslatot, rekreációs területek és szállások létrehozásával.

A pályázati témák pontosításában, a területek bejárásában és a pályázati anyagok elkészítésében az ingatlanszakma jeles szakemberei segítik majd a pályázókat mentorként június és szeptember folyamán. Pályázni október 31-éig lehet. A pályázati dokumentációk elbírálásában a Magyar Építész Kamara, Magyar Urbanisztikai Társaság, az IFK delegáltjai, egy tájépítész és egy várostervezési közgazdász vesz részt.

Az V. Hallgatói Ötletbörze legjobb tervét kidolgozó csapat az „IFK Talentum 2017” díjat és a vele járó 800.000 forintos pénzjutalmat a jubileumi, V. Ingatlanfejlesztés Napja alkalmából, november 20-án (ezen a napon volt 1849-ben a Lánchíd avatása) rendezett gálavacsorán veheti át. A győztesek az egyik legrangosabb nemzetközi szakmai kiállításra, a müncheni Expo Realra is elutazhatnak, ahol a diákoknak lehetőségük lesz az ágazat legújabb trendjeivel és jelentős szereplőivel ismerkedni. A második helyezett 500.000 forint, a harmadik helyezett csapat 300.000 forint pénzjutalomban részesül. Az első három helyezett csapat minden tagja legalább 1 hónapos szakmai gyakorlaton vehet részt az IFK valamely tagvállalatánál.

Az IFK tagok 2013. november 20-án megrendezték az Ingatlanfejlesztés Napját azzal a céllal, hogy széles körben megismertessék az ingatlanfejlesztők munkáját, annak sokszínűségét és a már elért sikereket. A szakmai naphoz azóta is kiemelten kapcsolódik a Hallgatói Ötletbörze, melynek keretében az elmúlt években számos kiváló anyag érkezett az IFK-hoz. A diákoknak 2013-ban kiírt első pályázat helyszíne a Római Part volt, 2014-ben az OPNI területére kellett megálmodni egy modern, XXI. századi, fenntartható egészségügyi intézményt, 2015-ben a Négy-évszakos Balaton címmel a Club Tihanyt kellett újragondolniuk a pályázóknak, 2016-ban pedig a Déli pályaudvar „rozsdaövezetének” rehabilitációja volt a cél.

A részletes pályázati kiírás az IFK honlapján megtalálható:
http://www.ifk-egyesulet.hu/otletborze/ 

Hírek archivum