Utcánként is szűrni lehet a lakásárakra a KSH ingatlanadattárában

2023.12.04. Írta:

Utcánként is lehet szűrni az ingatlanok négyzetméterárára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) megújult ingatlanadattárában. Az új lekérdezőfelületen lehetőség nyílik a 2015 és 2022 közötti adatok területi és időbeli összehasonlítására.

Megújult formában és kibővült tartalommal, valamint egy, területi és időbeli összehasonlítást lehetővé tevő lekérdezőfelülettel jelentkezik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Ingatlanadattár című kiadványa, amely a lehető legrészletesebb területi bontásban mutatja be a használt lakások négyzetméterárát: a települési (a fővárosban a kerületi) átlagárak mellett a városokban utcánként is közli az átlagos árakat és azok relatív szórását. 

Az Ingatlanadattár 1997 óta része a KSH termékportfóliójának, először nyomtatott kötetként, később CD-n, az utóbbi időkben pedig online megvásárolható kiadványként értékesítette a hivatal. „Az Ingatlanadattár mostani módosításával a KSH egységes adatbázisba szervezte és a lekérdezőben ingyenesen elérhetővé és kereshetővé tette a 2015 óta eltelt évek ingatlanstatisztikáit, ami biztosítja az adatok időbeli összehasonlításának, grafikonos és térképi ábrázolásának lehetőségét. Az újítás hatására lekérdezhető és megjeleníthető például egy adott város adott utcájában a lakásárak változása 2015 és 2022 között” – ismertette a megújult kiadvány legfontosabb előnyeit Székely Gáborné, a KSH Lakásstatisztikai Osztályának vezetője.

Az adatok forrása a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Illetékhivatali adatbázisa, ahonnan negyedévente veszi át a KSH az adott időszakban lezárt illetékeljárásokban rögzített adminisztratív információkat. Az átvett adatok a cím mellett az adásvétel dátumát, a vételárat, a lakás típusát és az esetek többségében alapterületének méretét is tartalmazzák. Mivel a lekérdező a négyzetméterárakat mutatja be, a közzétett adatokat azokra az esetekre korlátozza a hivatal, amikor a lakás nagysága ismert.

 Az új Ingatlanadattár tájékozódási lehetőséget kínál a lakáspiac iránt érdeklődő közönségnek és a szakmai felhasználóknak is. Az ingatlanpiaci folyamatok átláthatóságát, az adatok hozzáférhetőségét biztosító fejlesztéssel a KSH a lakáspiaci szereplők tájékozódási lehetőségeit szeretné bővíteni, ezzel mérsékelve döntéseik kockázatát.

 

 

A megújult Ingatlanadattár és az adatvizualizáció az alábbi linken érhető el: www.ksh.hu/ingatlanadattar/ , www.ksh.hu/s/adatvizualizaciok/ingatlanadattar-utca-terkep/

Hírek archivum