Változott több jogszabály a lakások adásvételével kapcsolatban

2023.02.02. Írta: Vg.hu

Több, a lakás-adásvételeket érintő adózással kapcsolatos szabály is módosult év elejével. A 2023. évi adótörvény módosító jogszabályai alapján életbe lépett változásokat a WTS Klient szakértője foglalta össze a Világgazdaságban.

 Meghosszabbították az új lakások értékesítésekhez kapcsolódó 5 százalékos áfakulcs alkalmazásának határidejét, ami 2024. december 31. után is alkalmazható a már megkezdett lakásprojektekre is. Az új szabály szerint egészen 2028. december 31-ig, ha az építési engedély legkésőbb 2024. december 31-én véglegessé vált, vagy az építést eddig az időpontig bejelentették az egyszerű bejelentés szabályai szerint – idézte fel Gyányi Tamás, WTS Klient adószakértője a legfontosabb változást.

A  lakóépülettel egybeépült helyiségek, például a garázs, a műhely, az üzlet vagy a gazdasági épület nem vásárolható meg kedvezményes adóval, mert a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiségnek minősül – figyelmeztetett a szakértő.

Gyányi Tamás szerint érdemes átnézni a NAV honlapján közzétett tájékoztatókat, amelyek a legtöbb kérdésre választ adnak. Speciális helyzetek is adódhatnak, amikor veszélybe kerülhet az 5 százalékos adókulcs alkalmazása.

Mindeközben az építésügyi szabályok változásaival összhangban a fordított áfa alkalmazásának szabályai is tisztábbak lettek. A módosítás révén minden olyan építési-szerelési munka a fordított adózás hatálya alá esik, amely hatósági engedélyhez vagy bejelentéshez kötött.

Az átmeneti szabályok alkalmazására is figyelni kell, hiszen előfordulhat, hogy egy adott szolgáltatás számlázása 2022-ben még egyenesen adózott, de az új szabályok alkalmazásával már a fordított adózás szabályai alapján szükséges kiállítani a számlát – hívja fel a figyelmet Gyányi Tamás.

A szakértői összegzés kitér az illetékekről szóló törvényre, amely jelenleg is tartalmaz olyan szabályt, ami a kapcsolt vállalkozások közötti ingatlanátruházásokat mentesíti a visszterhes vagyonátruházási illetékkötelezettség alól. 

Az adómentesség feltétele, hogy az illetékkötelezettség keletkezése időpontjában a vevő főtevékenysége saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése vagy saját tulajdonú ingatlan adásvétele legyen. 

A szakértői összegzés kitér az illetékekről szóló törvényre, amely jelenleg is tartalmaz olyan szabályt, ami a kapcsolt vállalkozások közötti ingatlanátruházásokat mentesíti a visszterhes vagyonátruházási illetékkötelezettség alól.  Az adómentesség feltétele, hogy az illetékkötelezettség keletkezése időpontjában a vevő főtevékenysége saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése vagy saját tulajdonú ingatlan adásvétele legyen. 

Saját tulajdonban álló lakás bővítésekor ugyan nem keletkezik illetékkötelezettség Gyányi Tamás szerint, de a más tulajdonában álló ingatlan bővítésekor (például tetőtér-beépítés során) közös tulajdon jön létre, és a hozzáépítőt illetékkötelezettség terhelte. 

Mostantól a mentesség az idegen tulajdonban álló lakás bővítésekor is biztosított a CSOK kedvezményével élő vagyonszerző számára – derül ki a szakértői anyagból. 

A teljes cikk a Vg.hu oldalán olvasható.

Hírek archivum