Világszerte egyre nő a zöldépítések aránya

2018.11.21. Írta:

A legfrissebb World Green Building Trends felmérés válaszadóinak közel fele tervezi, hogy a következő 3 évben projektjei 60%-át zöldebbé teszi.

A közelmúltban tették közzé a zöld épületekről szóló, 86 ország 2000 építőipari szakemberének részvételével zajlott kiemelkedő jelentőségű tanulmány eredményeit, melyek egyszerre meglepőek és bátorítóak.

A Dodge Data & Analytics által közzétett új iparági jelentés azt mutatja, hogy az elmúlt 10 évben jelentősen nőtt a zöldépítési projektek nemzetközi piaca, és a zöldépítési tevékenységek iránti kereslet tovább fog növekedni – egyes régiókban akár kétszeresére is ugorhat. Egészen pontosan a jelentés 20 százalékos tervezett ugrást mutat azon cégek esetén, melyek jelenleg a zöld projektek többségét jegyzik.

A jelentés azt is megállapította, hogy a zöldépítés arányának növelését gátló legnagyobb akadály – az a felfogás, hogy a fenntartható megoldások a hagyományos építésnél nagyobb költséggel járnak – drámaian, a 2012-ben mért háromnegyedről mára több mint a felére csökkent.

A jelentés egy másik figyelemreméltó kiemelése szerint sok válaszadó tervez zöldépítést a következő három évben tanúsítások megszerzése nélkül. A kutatásban részt vevő, tanúsítással rendelkező cégek több mint kétharmada azonban úgy találja, hogy a minősítés jobb teljesítményű épületek létrehozását teszi lehetővé számukra; amely eredmény összecseng más tanulmányok megállapításaival.

A jelentésről további információk a HuGBC cikkében, ahonnan a teljes anyag is letölthető.

Hírek archivum