IGYLAKUNK.HU - Fotókiállítás a magyar lakásállomány bemutatására

csütörtök, 26 szeptember 2013 06:42
Értékelés:
(0 szavazat)

A lakhatás alapvető emberi szükséglet. Hogy milyen körülmények között lakunk, alapvetően meghatározza az egyén és rajta keresztül az egész társadalom testi-lelki állapotát, életét. A magyarországi helyzetkép és problémák megvilágítására a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület 2013 őszén lakossági aktivitásokat tervez, ennek keretén belül mutatják be az IGYLAKUNK.HU fotókiállítást.

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) 1996 óta működő szakmai szervezet. Az Egyesület az építőanyag szakmával és számos civil szervezettel közösen azon munkálkodik, hogy a magyar lakásépítés, lakásfelújítás, az otthonteremtés ügye kedvező irányba haladjon.

Munkálkodásuk egyik központi gondolata az a tétel, miszerint évente hozzávetőleg 40.000 db energetikailag korszerű, jó minőségű lakást, családi házat szükséges felépíteni a hazai lakásállomány elöregedésének megállításához. 2012-ben 10.560 lakás épült hazánkban. Ez az elmúlt 90 év legalacsonyabb lakásépítési száma. A 2012. évi adatokat a lakásállomány 4,3 milliós számával összevetve azt látjuk, hogy ilyen lakásépítési számok mellett a hazai lakásállomány hozzávetőlegesen 400 évente újulna meg, vagyis egy most átadott új lakásnak 400 évig kellene állnia! A 2013. évi számok ennél is alacsonyabbak lesznek, idén mintegy 7.000 új lakás átadása várható.

A hazai lakásfelújításokra, energetikai korszerűsítésekre is hosszú távú program, éves felújítási célszám kitűzése indokolt. Mind az építések, mind a felújításoknál fontos, hogy ne a rövid felfutások és visszaesések legyenek a jellemzőek, hanem az évek között kiegyenlített számú aktivitás történjen.

A fotóművészek, valamint a lelkes fotósok bevonásával készült fényképes tablók reprezentatív módon ábrázolják a hazai lakásállományt. Céljuk, hogy reális képet mutassanak minden érdeklődőnek arról, hogyan milyen lakóházakban élünk ma Magyarországon.

A kiállítás KSH adatokon alapul. Rövid tényfeltárással indul, majd a különböző épülettípusok annyi tablón keresztül sorakoznak – tipikus képeket mutatva – ahány százalékban az adott épületfajta képviselteti magát a magyar lakásállományban. A tablókat néhány könnyen emészthető számadat, ill. Ertsey Attilának, a Magyar Építész Kamara alelnökének leírásai teszik még szemléletesebbé. 

A hazai lakásállomány 56 százaléka családi ház, a lakótelepi lakások összesen 19,5 százalékot tesznek ki, míg a lakóparki épületek például csupán 1,75 százalékban képviseltetik magukat. A tablók elfogultság nélkül szemléltetik, hogy hogyan élünk, jó és rossz példákat egyaránt felsorakoztatva. A kiállítás célja azonban nem csak a passzív ábrázolás. 

A kiállítás megmutatja, hogy hol tartunk a szomszédos országokhoz képest, megoldási javaslatokat is ad, és közös együttgondolkodásra kér minden nézőt: Tegyünk közösen a magyar lakhatási problémák megoldásának érdekében!

A fotókiállítás közönségnek történő első bemutatására a Civilek Éjszakája elnevezésű programsorozaton belül kerül majd sor, 2013. szeptember 28-án, a Magyar Építész Kamara, Kós Károly termében (1088 Budapest, Ötpacsirta u. 2.), 19 – 24 óráig. 

A sajtótájékoztató időpontja / helye: 2013.09.26. (csütörtök), 10.00 óra, Magyar Építész Kamara, Kós Károly termében, 1088 Budapest, Ötpacsirta u. 2.

Megjelent: 2402 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 25 november 2019 16:29
Párdi Zsófia

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.