MÉASZ sajtó háttéranyag a TLE Igylakunk.hu sajtótájékoztatójára

péntek, 27 szeptember 2013 08:42
Értékelés:
(0 szavazat)

Kormányzati javaslataink és álláspontunk, összefüggésben az Igylakunk.hu kampánnyal 

 

EU források javasolt hasznosítása az építésgazdaság fellendítésére 2014-2020 között

 • Eddigi, szabályozókhoz benyújtott javaslataival a MÉASZ hangsúlyozta, hogy minden releváns operatív programban és intézkedésben kapjanak helyet azon gazdaságfejlesztő lépések, amelyek az intézkedés elsődleges célcsoportjainak, valamint az építőanyag gyártók versenyképességét egyszerre mozdítják elő – különösképp az épületenergetikai komplex felújítások és energia hatékony új építések –  összefüggésben a vállalkozások versenyképességének, alkalmazkodóképességének növelésével, illetve a gyártó- és telephelyek fejlesztésével. 

 • Az NGM és háttérintézményei tervezési folyamatában a MÉASZ javaslatokat tett azokra a konkrét intézkedésekre, amelyek a fenti célokat szolgálják. Fontos, hogy ezek megfelelő arányú támogatás mellett minél több operatív program alatt megjelenjenek, és visszahatva a teljes értékláncra, a gazdaság egészéhez járuljanak hozzá - legyen szó akár a KKV-k telephelyeiről, vagy lakóingatlanokról és munkahelyi mobilitást szolgáló bérlakásokról. 

 

Kapcsolódó pozíciós papírjaink:

 

Önmegtérülő támogatások

 • A MÉASZ javaslataiban felkérte a szabályozókat azon  önmegtérülést eredményező, támogatási formában megvalósult fejlesztési projektek megvizsgálására és adaptálására, amelyek más országokban kedvező eredményekkel és jelentős fejlesztési hatással jártak. Egy példa erre az osztrák Energie Check épületenergetikai korszerűsítési program, amely hazánkban is hasonló eredményeket hozhatna. Néhány kulcsadat:  100M EUR állami „beruházás” 200M EUR SZJA- és ÁFA-bevételt generált, míg kedvező környezeti hatása évi 50.000 tonnával kevesebb CO2-kibocsátás  volt. Addicionális hatás, hogy a 100M EUR évi állami támogatásként megjelenő „beruházás” további 700M befektetést generált.

 

Gazdaságfehérítési javaslatok

 • Az iparág versenyképességének kulcsfontosságú összetevője a gazdaság fehérítése, amely egyszerre érdeke a kormányzatnak és az építőanyag gyártóknak. Az építésgazdaságban a valós érték a kimutatottnál köztudottan magasabb. A különbözetet a MÉASZ álláspontja szerint szükséges lenne mielőbb bevonni az adózott körbe, amely százmilliárd forintos nagyságrendű ÁFA hatást jelentene. A javasolt intézkedések járulékos hatásaként a tisztességes piaci szereplők versenyhátránya fokozatosan csökkenne, illetve megszűnne.

 

A fenti célokat szolgáló, egyes pályázati kiírások tartalmára vonatkozó MÉASZ-javaslatok, amelyeket egy csomagban javasolt bevezetni: 

 • Minden hazai vagy EU forrásból finanszírozott pályázat esetében egy számlát legyen szükséges benyújtani, amely tételesen tartalmazza az elvégzett munkát és a beépített anyagokat. 
 • A támogatás intenzitása minden esetben haladja meg az ÁFA összegét.
 • Az önrész kedvező, de üzleti alapú előfinanszírozási lehetőségeinek megteremtése. Erre megoldást kínálhat a tervezett és a kormányzat által tervezett Zöldbank koncepció.  

 

Röviden a MÉASZ-ról

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) célja a hazai építőanyag és építési termék gyártás fenntartható fejlesztése, a szektor érdekeinek átfogó szakmai képviselete. A MÉASZ minden olyan kezdeményezést támogat, amely az építőanyag gyártók versenyképességét erősíti. Az Igylakunk.hu kampány során a MÉASZ a TLE szakmai partnere.

További információ: www.measz.hu

 

Röviden az építőanyag- és építési termék piacról

 • A teljes építőipari vertikum a GDP 3,7%-át adja a foglalkoztatás pedig 6,3% -   recesszióban, és csak a fehér, látható résszel számolva – e számok mintegy felére tehető az anyaggyártás aránya.

 • A teljes anyag gyártás az összesített statisztika szerint éves szinten mintegy 700 Mrd forint értéket előállító iparág.

 • Az építőanyagok jellemzően kevésbé exportálhatóak – itthon készülnek, nagyobb részt hazai felhasználásra.

 • Az építési termék és építőanyag gyártás  kiemelkedően segíti a foglalkoztatás megtartását és bővítését, így a gazdasági növekedés kulcsfontosságú tényezője.

 

Megjelent: 2478 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 25 november 2019 16:29
Párdi Zsófia

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Média